Na Novej scéne uvedú Čarodejníka z krajiny Oz

Premiéra rodinného rozprávkového muzikálu Čarodejník z krajiny Oz sa uskutoční v sobotu 16. apríla v bratislavskom Divadle Nová scéna. Príbeh inšpirovaný stodesať rokov starou knihou Lymana Franka Bauma si budú môcť diváci pozrieť v novej, modernejšej verzii.

14.04.2011 23:00
Záber z predstavenia Čarodejník z krajiny Oz Foto:
Záber z predstavenia Čarodejník z krajiny Oz
debata

„Dá sa povedať, že našu divadelnú verziu s filmovou spája iba meno autora predlohy a hlavná téma. Zvyšok je autorským vkladom, ktorým sme sa chceli priblížiť k súčasnému divákovi. Mnoho dospelých sa v sebe snaží za každú cenu potlačiť všetko to, čo im zostalo z detstva – fantáziu, zmysel pre humor, vášeň pre dobrodružstvo, hravosť. A detí, ktorých jedinou hračkou je notebook, je tiež stále viac a viac,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii režisér projektu Michal Náhlík. Skladby známe z amerického filmového muzikálu vystrieda hudba inšpirovaná súčasnými hitmi.

Role Dorotky, ktorú stvárnila vo filmovej verzii Judy Garland, sa zhostí herečka Novej scény Katarína Ivanková. „Dorotka je dieťa uchvátené štýlom emo takže trucovitá, depresívna, negatívna na všetko, odmietajúca celý svet. Je príkladom mnohých súčasných detí, ktoré zaujíma len svet facebooku a počítačových hier,“ charakterizovala svoju divadelnú postavu Ivanková. Herečka Aďa Kiraľová si zahrá v muzikáli deväť rozprávkových postáv, zatiaľ čo Lukáš Pavlásek sa naučil hovoriť celé vety odzadu. Postavy kocúra a antilopy zas budú rapovať a na dynamicky sa meniacej scéne sa vystriedajú obrovské muchotrávky, cintorín hračiek, trpaslíci či jazero s trampolínami.

Príbeh dvanásťročnej Dorotky, ktorá sa vydala na cestu, aby našla čarodejníka z krajiny Oz, ktorý jediný jej môže pomôcť vrátiť sa domov, sa stal námetom množstva divadelných a rozhlasových adaptácií a niekoľkých veľmi úspešných filmov.

debata chyba