Chýlková, Roden aj Holubová prídu s Letom hereckých osobností

Slovenskí diváci ma rozmaznávajú, tvrdí česká herečka Eva Holubová. Aj toto leto sa bude uchádzať o ich priazeň. Originálnou one man show Hvězda, ktorou v piatok otvorí program Leta hereckých osobností v bratislavskom Štúdiu L+S. Len deväť dní po svetovej pražskej premiére. Organizátor divadelného festivalu, pražské Studio DVA, privezie do Bratislavy program na štrnásť letných večerov.

03.07.2013 14:00
Eva Holubova, Cesta do lesa Holubová Foto: ,
Eva Holubová s inscenáciou Hvězda otvorí Leto hereckých osobností v Bratislave
debata

„Vendulka Vaníčková je bojovná, temperamentná ako ferrari, nemožno sa s ňou nudiť, a hoci sa s ňou život nemazná, nikdy sa nevzdáva. Je to proste ženská, ktoré prežije všetko,“ povedal autor a režisér Patrik Hartl o hrdinke svojej najnovšej hry Hvězda, v ktorej s humorom obnažuje zákulisie českého šoubiznisu a s nadhľadom vykresľuje problémy fiktívnej herečky. „Eva Holubová je vďaka svojej nespútanej kreatívnej komediálnosti ideálnou predstaviteľkou Vendulky. Som veľmi rád, že ju hrá práve ona,“ dodal režisér.

Patrik Hartl sa režijne podpísal aj pod jedovatú tragikomédiu o odvrátenej strane lásky s názvom Otevřené manželství. Hra z pera talianskeho dramatika Daria Fo rozpráva o večnom konflikte mužského a ženského princípu, v ktorom komicky neohrabané hľadanie lásky a porozumenia zabije partnerské spolunažívanie. Hviezdami inscenácie sú Jana Krausová a Karel Roden. Vynikajúca herecká dvojica sa predstaví aj vo francúzskej konverzačnej komédii O lásce v réžii Adama Krausa. Francúzsky autor Phillipe Claudel sleduje v komornej inscenácii s ľahko drastickým humorom pár v strednom veku, ktorý vo svojom prepychovom byte rozoberá traumy dlhoročného manželstva.

Originálny pohľad do ženského sveta a inteligentný humor prinesie hra britského dramatika Arnolda Weskera Ženy přežijí! Energická podnikateľka Minerva, ktorú opustil manžel, decentná intelektuála Misha, ktorá opustila manžela, a príťažlivá Claire, ktorú opustil milenec, naservírujú divadelné menu, ktoré bude fajnšmekrom chutiť.

Ivana Chýlková a Jan Potměšil privezú do Bratislavy Hartlovu inscenáciu Hlava v písku. Rozpráva príbeh pôžitkára a jeho ženy, ktorí sa kúpu v sekte a lezú si na nervy. V programe Leta hereckých osobností sú aj dve komédie Mira Gavrana Vše o ženách a Vše o mužích, a v Zichyho paláci aj Káva s Evou Holubovou, Annou Šiškovou a Janom Potměšilom.

debata chyba