KioSK opäť predstaví to najlepšie z nového divadla a tanca

Festival KioSK opäť obohatí divadelné prázdniny tým najlepším z nového slovenského divadla a tanca. Od 25. do 28. júla ponúkne festival kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie predstavenia rôznorodých žánrov, od pohybovo-vizuálnej či hudobnej performance, cez dokumentárne divadlo a súčasnú operu, až po výtvarné divadlo. Na KioSku 2013 diváci uvidia kultové divadlo SkRAT, tanečníkov a performerov Jara Viňarského, Petra Šavela a Slávu Daubnerovú, divadlo Non.Garde či tandem hudobníkov a divadelníkov Mareka Piačeka a Stanislava Beňačku. Novým menom tohto ročníka je Divadlo D'EPOG z Brna s najnovšou inscenáciou 121 v réžii Lucie Repašskej.

10.07.2013 06:58
Hodne mala carodejnice Kiosk Foto:
V programe festivalu KioSK je aj tanečno-divadelné predstavenie Hodně malá čarodejnice Tanečního studia light z Prahy.
debata

„Práve posledná menovaná inscenácia bola inšpiráciou pre podtitul festivalu- No dramaturgy, no responsibility?. Šiesty ročník sa bude venovať práve otázke dramaturgie v súčasnom slovenskom nezávislom divadle a tanci. Táto problematika je v prostredí slovenskej divadelnej scény veľmi živá a aktuálna, okrem KioSKu bola kľúčovou témou aj na festivale Nová dráma. KioSK sa chce zamerať predovšetkým na nezávislú scénu a najmä na problém dramaturgie v nových divadelných formách,“ povedala riaditeľka a dramaturgička festivalu Martina Filinová.

Festival nového slovenského divadla myslel aj na detského diváka- batoľatám ponúkne interaktívne predstavenie AKVAbatoláRIUM v podaní Bábkového divadla na Rázcestí a starším deťom tanečno-divadelné predstavenie Hodně malá čarodejnice Tanečního studia light z Prahy. V týždni pred festivalom sú pripravené aj intenzívne tvorivé workshopy. V divadelno-pohybovej dielni s názvom Rozhýbať sa k výrazu, rozhýbať sa k významu ponúknu tanečníci a performeri Zuzana Burianová a Peter Šavel a klavirista Kamil Mihalov nové postupy pri tvorbe javiskového výrazu, významu či emócie prostredníctvom tela a pohybu. Workshop Video Mapping pod vedením talianskeho lektora Lucu Pulvirentiho zas sľubuje preskúmanie priestoru a času cez nové spektrum možností, ktoré prinášajú videomappingové projekcie a klasické divadelné technológie.

KioSK 2013 ponúkne v priestoroch kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie osem aktuálnych produkcií slovenských umelcov pôsobiacich doma i v zahraničí. Hlavný program budú doprevádzať workshopy, filmové projekcie, ranné diskusné fóra, seminár o dramaturgii, ale aj krátke improvizácie k predstaveniam, večerné párty či tradičný sobotný Malý trh. Na záver festivalu bude po tretíkrát udelené ocenenie „Počin” za prácu so svetlom.

Program festivalu je zverejnený na oficiálnej stránke www.kioskfestival.sk. Podujatie je zaradené do programu Žilinského kultúrneho leta, partnermi festivalu sú Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Nadácia SPP a Mesto Žilina.

debata chyba