Akrobati z Cirque du Soleil prinesú na Slovensko Alegríu

Začínali ako skupinka pouličných umelcov, teraz patria medzi svetovo uznávaných akrobatov. Slovenských fanúšikov súbor Cirque du Soleil presvedčil už vlani a do Bratislavy teraz príde od 11. do 15 septembra so svojím predstavením Alegría.

23.07.2013 13:51
cirkus, cirque du soleil Foto:
Cirque du Soleil vystúpil na Slovensku prvý raz pred rokom s vystúpením Saltimbanco.
debata

Vyrážajú dych

Alegría znamená v španielčine radosť či povznesenie a také má byť aj vystúpenie Cirque de Soleil – radostné a povznášajúce. Až päťdesiatpäť účinkujúcich z pätnástich krajín sveta príde na Zimný štadión Ondreja Nepelu predviesť jedinečnú šou v barokovo-opernom štýle, a to v priebehu piatich dní rovno sedemkrát. „Kombinácia obrazových, svetelných a hudobných efektov je súčasťou náročného vystúpenia. Artisti predvedú krkolomné kúsky, z ktorých bude divákom behať mráz po chrbte,“ sľubujú organizátori. „Alegría patrí k tomu najlepšiemu, čo súbor Cirque du Soleil ponúka.“

Cirque du Soleil vystupuje po svete s dvadsiatimidvoma šou, dôvodom úspechu Alegríe je aj synchronizovanosť visiacich hrázd a vzdušnej akrobacie na vysokých tyčiach, počas ktorej účinkujúci letia vzduchom k tým, čo ich majú chytiť vo výške viac ako 12 metrov nad javiskom. Vystúpenie, ktoré vyráža dych, malo premiéru v Montreale v roku 1994, pričom odvtedy ho videlo vyše desať miliónov divákov na celom svete.

Zaujímavosťou je, že v tých istých dňoch ako na Slovensku sa súbor predstaví aj v neďalekej Viedni so šou Quidam. Obe predstavenia režíroval dvorný režisér Franco Dragone.

Z akrobata filantrop

Cirque du Soleil, ktorý vznikol v roku 1984, sa vypracoval na veľkú organizáciu so sídlom v kanadskom Quebecu. Spoločnosť má 5-tisíc zamestnancov vrátane viac ako 1 300 umelcov z viac ako 50 krajín sveta. Umelci, ktorí precestovali vyše dvesto miest v štyridsiatich krajinách sveta, začiatkom mesiaca zaplnili stránky novín aj kvôli nešťastnej udalosti, keď pri varietnom vystúpení zahynula akrobatka.

Tridsaťjedenročná Sarah Guyardová-Guillotová z Francúzska sa zrútila asi z 15-metrovej výšky počas predstavenia v Las Vegas s názvom Ka, ktoré bolo dočasne zrušené. Išlo vôbec o prvú obeť v 29-ročnej histórii Slnečného cirkusu, ktorá zahynula priamo počas výkonu počas predstavenia. Akrobati sa začiatkom roka na Slovensku dostali do povedomia aj 3D filmom Cirque du Soleil: Vzdialené svety, za ktorým stál James Cameron (Avatar) a Andrew Adamson (Shrek). Súbor vystupoval minulý rok tiež na Oscarovom ceremoniáli. V rodnej Kanade je za celebritu považovaný aj jeho zakladateľ Guy Laliberté, kedysi pouličný akrobat, dnes uznávaný umelec, boháč, známy filantrop a tiež prvý Kanaďan, ktorý absolvoval vesmírnu turistiku.

Lístky na Alegríu je možné zakúpiť si v sieti Ticketportal.

debata chyba