Kolomaž chce v Trenčíne stálu divadelnú scénu

Stálu divadelnú scénu bude mať Trenčín do dvoch mesiacov. Tento zámer v utorok oznámilo občianske združenia Kolomaž, ktoré zároveň vyhlásilo verejnú finančnú zbierku. Mesto privítalo túto iniciatívu chladne.

26.07.2013 05:00
Karel Roden Foto:
Hlavným účinkujúcim festivalu Sám na javisku je Karel Roden.
debata

Občianske združenie Kolomaž a rovnomenný divadelný súbor pôsobia v klube Lúč, ktorý sa nachádza v bočných priestoroch trenčianskeho kina Hviezda. Aj doteraz sa v klube organizujú komorné divadelné predstavenia, ale v provizórnych podmienkach, organizátorom trvá celý deň, kým klubové priestory prispôsobia potrebám divadla. Po rekonštrukcii sa zväčší hľadisko a pribudne profesionálne technické vybavenie divadla.

„Bude to prvá komorná divadelná scéna v Trenčíne. Priestor pre divákov sa rozšíri vybúraním priečky, bude to priestor pre asi 90 divákov, čo je v podmienkach Trenčína dostačujúce pre takýto typ divadelných podujatí, potvrdzujú to aj štatistiky návštevnosti z iných krajských miest,“ vraví Kamil Bystrický z občianskeho združenia Kolomaž.

Po rekonštrukcii sa pevné osvetľovacie rampy zmenia na posuvné, celá sála sa bude dať zatemniť, upraví sa vstupná chodba, vymenia dvere, zrenovujú okná. Okrem divadiel komorného charakteru tu budú aj koncerty, prednášky, literárne večery, priestor bude univerzálnejší ako doteraz. Podľa Kamila Bystrického to nebude priestor len pre jeden divadelný súbor, môže tu vystupovať hocikto, kto bude mať záujem.

Priestory klubu Lúč patria mestu, občianske združenie Kolomaž ich má v prenájme. Občianske združenie požiadalo radnicu o spolufinancovanie rekonštrukcie. Mesto sa zatiaľ nerozhodlo. „Nevieme, či tento zámer podporíme, pretože projekt bol mestu doručený len pred pár hodinami. Primátor aj poslanci potrebujú na jeho posúdenie a vyjadrenie čas,“ povedala v utorok Eva Mišovičová z kancelárie trenčianskeho primátora.

Podľa Jána Babiča, predsedu komisie kultúry mestského zastupiteľstva, je úplne zbytočné, aby sa týmto projektom zaoberalo zastupiteľstvo alebo úrad, pretože sú to súkromné aktivity občianskeho združenia.

„Podporovať asi nebude z čoho. Mesto na kultúru peniaze nemá. Nepredpokladám, že by sa v tohtoročnom alebo budúcoročnom rozpočte mesta našli finančné zdroje na podporu tohto projektu. Sú to priestory, ktoré budú slúžiť pre aktivity súkromného a komerčného charakteru,“ zdôraznil Ján Babič.

Občianske združenie sa chce do rekonštrukcie klubu Lúč a vybudovania stálej divadelnej scény pustiť v každom prípade, či ju mesto podporí, alebo nie. Prestavba by mala stáť asi 25-tisíc eur a členovia občianskeho združenia to chcú zaplatiť z vlastného vrecka. Práce by sa mali skončiť do začiatku divadelného festivalu Sám na javisku (od 12. do 15. septembra). Hlavným účinkujúcim festivalu je Karel Roden, ktorý bude vystupovať 14. septembra v kine Hviezda.

debata chyba