Slovensko brázdi Vlak nádeje

Ešte predtým ako na vlakové stanice začiatkom školského roka doľahne nápor cestujúcich, stali sa dejiskom putovného multižánrového projektu Vlak Lustig, alebo Vlak nádeje. Projekt, ktorý je súčasťou 14. ročníka festivalu židovskej kultúry Devět bran, po vlaňajších úspechoch pred českými a poľskými divákmi odštartoval svoje tohtoročné slovenské turné 20. augusta v Žiline. Jeho hlavnou zložkou je divadelné predstavenie Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou na motívy rovnomennej novely českého spisovateľa a pamätníka holokaustu Arnošta Lustiga.

26.08.2013 09:00
Vlak Lustig Foto:
Vlak Lustig brázdi slovenské vlakové stanice až do 27. augusta.
debata

Predstavenia odohrajú herci pražského Divadla pod Palmovkou pred slovenským publikom v špeciálne upravenom divadelnom vozni. Príbeh mladej tanečnice, ktorá sa počas 2. svetovej vojny aj napriek bezvýchodiskovej situácii postavila nacistom, zrežíroval pre jedinečnú inscenáciu režisér divadla Petr Kracík. Účinkujú v ňom herci Radek Zima, Anna Stropnická či Rudolf Jelínek.

Súčasťou projektu je aj výstava Akce: Důvěrné Izrael, ktorá približuje málo známe kapitoly vo vzťahoch Českej republiky a Izraela. Chýbať nebudú ani tematické odborné prednášky.

Vlak Lustig sa už stihol predstaviť v Žiline, Poprade, Prešove, Košiciach aj v Banskej Bystrici. Pred sebou má ešte vystúpenia v Bratislave. Okrem divadelníkov predstúpia na záverečných bratislavských vystúpeniach 26. a 27. augusta pred divákov aj hudobníci zo skupiny Menorah. Následne sa Vlak Lustig presunie na pražskú stanicu Žižkov, kde bude pokračovať vo svojom programe ešte počas prvého septembrového týždňa. Viac o jeho programe sa dozviete na stránke vlaklustig.cz

debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #Vlak Lustig #židovská kultúra #Arnošt Lustig