Kremnické gagy rozosmejú hodnotne

Šesťdesiat produkcií a dvestopäťdesiat umelcov z celej Európy sa predstaví od štvrtka do nedele na Kremnických gagoch. Festival humoru a satiry, ktorý láka na zahraničné mená aj domácu kvalitu, oslavuje magických 33 rokov od svojho založenia.

29.08.2013 09:00
Kremnicke gagy Foto:
Z Francúzska pricestuje dvojica komediantov Kráľovskí vagabundi, ktorí vystúpia v piatok 30. augusta o 23.00 h.
debata

Aby humor nebol podpásový

Riaditeľ Ján Fakla priznáva, že dlhoročná cesta festivalu bola veľa ráz tŕnistá. „Presadzujeme hodnotný humor a to je na Slovensku veľmi náročné. Najmä po revolúcii sa rozšírila komerčná vlna primárne televíznej zábavy, ktorá mnohokrát nehľadí na umelecké hodnoty. Dramaturgia nášho festivalu je zameraná na to, aby humor nebol podpásový, nie je to len o zábave, ale aj o zamyslení, mal by niesť posolstvo. Tých tridsaťtri rokov bolo naozaj krížových a aj z toho dôvodu sme využili túto známu alegóriu,“ vysvetľuje. Na takzvané Kristove roky zamerali organizátori aj vizuál podujatia, ktorý spracoval výtvarník Fero Lipták.

Programovou štruktúrou Kremnické gagy pokračujú v tradíciách. Spomedzi štyridsiatich kandidátov vyberie Akadémia humoru pod vedením populárneho maďarského herca Jánosa Bána nového držiteľa ceny Grand Prix a odhaľovať sa bude aj umelecký reliéf nosa, tentoraz režiséra Petra Scherhaufera. „Opakujú sa nám špičkové slovenské divadlá, ako sú Radošinci, Túlavé divadlo alebo GUnaGU, ale každé príde s novým programom. Za taký vrchol podujatia možno považovať francúzsku dvojicu Kráľovskí vagabundi s ich Koncertom pre dvoch klaunov (Concerto pour deux clowns), ktorí prídu priamo z festivalu v Avignone,“ hovorí Fakla.

Zo zahraničných hostí majú najpočetnejšie zastúpenie komedianti z Čiech. Po rokoch sa v Kremnici objaví aj známy súbor Husa na provázku s hrou Trosečník, ktorého v minulosti hral Bolek Polívka. Toto predstavenie je podľa Faklu už vypredané.

Aj pre mladých

Na mnoho predstavení sa ešte vždy dajú kúpiť vstupenky, aj keď organizátori predpovedajú toho roku vysokú návštevnosť. Zaujímavosťou je aj spoločná výstava dvoch známych karikaturistov – Vladimíra Jiránka a Fedora Vica, ktorí reflektujú česko-slovenské spolužitie i rozdelenie. Z hudobných skupín sa predstavia Vrbovskí víťazi, Le Payaco a Karpatské horké.

Za tridsaťtri rokov sa počas Kremnických gagov vystriedali na podujatí tisícky návštevníkov, ako hovorí Fakla, vyrástla aj nová generácia. „Bolo isté obdobie, keď diváci starli s nami, ale teraz prišla mladá vlna, čo nepríde len na hudobné skupiny, ale aj na divadelné alebo pantomimické predstavenia. Snažíme sa aj my trochu "omladiť“ program a voláme mladé súbory. Napríklad kabaret pre mladých Lano z Bratislavy, čo je taká výpoveď študentov. Veľa totiž závisí od programu. Ak je program pre mladých, aj diváci sú mladí."

Výhodou festivalu je aj bezproblémové parkovanie v meste a jednoduchá doprava. Viac informácií nájdete na stránke www.gagy.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Kremnické gagy #Kremnica #humor