Na Gagoch sa blysli aj nové formácie

Už 33 rokov sa v posledných augustových dňoch odohrávajú Kremnické gagy. Stali sa značkou kvality, príležitosťou uvidieť hosťujúce zahraničné divadlá a kapely, ako aj domácu produkciu v žánri humoru a satiry, postretávať známych pri burčiaku a postíhať pri tom aj nejaké výtvarné a literárne sprievodné podujatia.

04.09.2013 09:00
Kremnické gagy Foto:
Divadlo Sportniki so svojím bábkovým predstavením Gagarin! predviedlo českú satiru z tradície Divadla Járy Cimrmana a Semaforu.
debata

Na tohtoročných Gagoch nechýbali známe firmy ako radošinci, Husa na provázku, bratislavské GUnaGU či trnavské amatérske divadlo DISK, ale blysli sa tu aj celkom nové formácie ako napríklad mladučké divadlo Sportniki z Prahy, ktoré so svojím bábkovým predstavením Gagarin! predviedlo českú satiru z tradície Divadla Járy Cimrmana a Semaforu. Ako vždy, nezostalo len pri divadle a nadšenci hudby si mohli vybrať medzi klezmerom, jazzom, rockom, blues-rockom, punkom a hlukom starého vysávača kapely Vrbovskí víťazi.

Samozrejme, jarmočné stánky ponúkali umenie aj gýče priamo pred Múzeom gýča (čo nepredali, toho sa mohli zbaviť priamo na mieste). A to všetko v malebnom prostredí historickej Kremnice – vo vkusne zrekonštruovaných dvoroch a v pivniciach renesančných domov pod dominantou veže gotického Kostola sv. Kataríny.

Kremnické gagy sú super vec, ale človek musí byť pripravený plesnúť sa po vačku – lístky na najvychytenejšie predstavenia stáli 13 až 14 eur a bizarné vstupné 6 eur bolo dokonca aj na krst knihy aforizmov Ondreja Kalamára. Avizované predstavenia "zadarmo“ sa skutočne odohrali, ale ich amatérske podanie bolo také rozpačité, že neudržalo pozornosť ani potrundžených bezdomovcov, ktorí sa inak tešili nezvyčajnému ruchu na kremnickom Štefánikovom námestí.

Talianska kapela Coro Corridore Con Megafoni, ktorá mala podľa programu vytvárať v uliciach veselú atmosféru, bola skúpa na pieseň a svoje pouličné pôsobenie vnímala skôr ako "chuťovku“, ktorou chcela prilákať ľudí na večerné platené predstavenie. Nežiadam od umelcov, aby tvorili zadarmo, ale festival by mal hádam byť priestorom, kde si môže k umeniu "pričuchnúť“ skutočne každý – nielen bratislavská bohéma. Kremnické gagy takýmto priestorom bývali. V strede námestia zvyklo byť pódium, kde sa odohrávali predstavenia pre všetkých – to už je však, ktovie prečo, minulosťou.

Na tohtoročných Kremnických gagoch sa odohral aj alternatívny "fringe festival“ – väčšina návštevníkov ho však nevšimla. Nemal totiž oficiálny program ani určené miesto konania. Zorganizovali ho miestne rómske deti, obyvatelia polorozpadnutého meštianskeho domu z 19. storočia za historickou Mincovňou, ktorý každý deň navštívi policajné auto. Behali po meste v skupinkách (v kočíku tlačili mladšieho súrodenca, ktorý nadskakoval na dlažobných kockách a od zlosti zatínal pästičky) a zvedavo nazerali všade, kde sa dalo. Na väčšinu predstavení a koncertov sa však nedostali, lebo pri dverách stáli nekompromisní vyhadzovači v čiernych oblekoch.

Deti sa stiahli a vrátili sa na námestie. Usadili sa pri fontáne, kde si vytvárali svoju vlastnú rytmickú hudbu a tanec – len tak bez ničoho, plieskaním sa po stehnách a lúskaním prstami. V sobotu večer niektoré zo starších deciek víťazoslávne prinieslo CD¤prehrávač a vznikla spontánna diskotéka pod hradnou bránou. Pridali sa k nim aj dospelí Rómovia, ktorých roztancovala talianska kapela Coro Corridore, ale príliš rýchlo odišla. Decká predvádzali hiphopové kúsky na chodníku. Škoda, že tento „fringe festival“ zostal nepovšimnutý. Keby títo umelci mali priestor, možno by strčili do vačku aj francúzsku klaunsko-akrobatickú dvojicu Les Rois Vagabonds, ktorá práve v tej chvíli vystupovala vo vypredanom cirkusovom šapito pod hradom.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Kremnické gagy #Kremnica #humor