Do Nitry priletí Tisícročná včela

Hovorí sa, že keď zomrie posledná včela, ľudstvo ju bude o štyri roky nasledovať. Slováci sa tohto strašidelného scenára našťastie obávať nemusia, pretože u nás máme Tisícročnú včelu, ktorá sa teší výbornému zdraviu, dokonca jej je dospevu. Na vlastné oči sa o tom môžu presvedčiť aj návštevníci Divadla Andreja Bagara v Nitre na muzikáli Tisícročná včela. Bude jednou z noviniek 64. sezóny divadla a v Nitre ju uvedú 15. novembra.

10.09.2013 14:06
DAB: TB s členmi umeleckého súboru Foto:
Eva Pavlíková si v novom nitrianskom muzikáli zahrá tisícročnú včelu.
debata (1)

"Týmto predstavením chceme nadviazať na tradíciu pôvodného slovenského muzikálu, ktorú v Nitre zastupujú muzikály ako Pacho sa vracia, Báthoryčka či Adam Šangala,“ uviedol riaditeľ divadla Ján Grešo. V réžii Martina Kákoša sa na javisku odohrá rodinná sága ponášajúca sa na 100 rokov samoty od Márqueza. "Pokúsili sme sa z Jarošovho románu vykostiť hlavné dejové nite a emocionálne ich oživiť v javiskovej podobe prostredníctvom hudby a baletu,“ vysvetlil autor textov piesní Kamil Peteraj, ktorý považuje Nitru za mekku slovenského muzikálu.

Inscenácia nemá klasického hlavného hrdinu. Ústrednými postavami sú všetci obyvatelia obce Hybe, ktorá je dejiskom príbehu. "Je to zvláštne mestečko, ľudia tam majú v sebe akýsi patriotizmus, ktorý cítiť aj v tomto predstavení. Je to metafora podtatranského sveta a sveta Slovákov,“ dodáva Peteraj. Nad všetkými sa vypína tisícročná včela, ktorá je symbolom húževnatosti a vitality, ale aj svornosti. V muzikáli ju stvárni herečka Eva Pavlíková. "Je to už moja tretia zvieracia postava. Najprv som bola veverička, potom labuť a teraz včela, akosi sa zmenšujem,“ skonštatovala s úsmevom. Zmysel pre humor nebude hercom chýbať ani na javisku.

Choreografom predstavenia je Jaro Moravčík, autorom hudby Vašo Patejdl. "Úlohou hudby je dokresliť atmosféru, takže okrem ľudoviek zaznie napríklad aj džez,“ povedal Patejdl.

Počas tejto sezóny čakajú divákov ešte ďalšie štyri premiéry, v ktorých sa zvučné slovenské mená spoja s tými svetovými. "Hra Gerharta Hauptmanna Potkany je dojímavým a krutým príbehom ľudí, ktorý žijú na periférii záujmu spoločnosti. Hlavní hrdinovia túžia po dieťati, ale to im nie je dopriate, a tak musia veľmi bojovať, aby mali pre koho žiť. Autor hry je nositeľom Nobelovej ceny a v Nitre ju bude režírovať Roman Polák, ktorý patrí medzi slovenskú špičku,“ uviedol dramaturg predstavenia Daniel Majling. Premiéra bude v januári 2014.

Na svoje si prídu aj milovníci komédií. V DAB si pre nich pripravili predstavenie Sudcove starosti Arthura Winga Pinera, v ktorom sa diváci presvedčia o tom, že ani nádherná žena s dlhými nohami s klamstvom ďaleko nezájde. Premiéra klasickej komédie s pesničkami je naplánovaná na apríl budúceho roku.

Spolu s Ferdom Mravcom zasa herci pozývajú tých najmenších na vzrušujúci výlet do sveta chrobáčikov. Obľúbená detská postavička sa na javisku DAB objaví v réžii Jakuba Nvotu v máji budúceho roka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Divadla Andreja Bagara v Nitre #Tisícročná včela #Eva Pavlíková