Óda na radosť, pri ktorej zamrazí

Alegría, óda na radosť, mladosť a životnú energiu patrí k najuznávanejším a zároveň najstarším predstaveniam v repertoári slávneho Cirque du Soleil.

12.09.2013 18:35
cirque Foto:
Jedno z najúchvatnejších čísel predstavenia Alegría je aj dokonalá synchronizácia dvoch akrobatiek.
debata

Budúci rok oslávi už rovných dvadsať rokov na medzinárodných javiskách. Do Bratislavy, kde sa prestížny súbor po prvý raz predviedol ešte pred dvoma rokmi, prišla Alegría až teraz. Milovníkom Slnečného cirkusu sa však čakanie iste vyplatilo. A nie len im – strhujúca dvojhodinová šou, ktorá bezpochyby reprezentuje to najlepšie zo súčasného cirkusového umenia, nenechá chladným nikoho.

S ľahkosťou motýľa

Je toho veľa, čo môže „bežný smrteľník“ na ktoromkoľvek z putovných predstavení súboru Cirque de Soleil obdivovať. Úchvatný živý spev aj inštrumentálne sprevádzanie, podmanivé melódie z pera skladateľa René Dupérého, humor, ktorý úprimne pobaví aj najzarytejšieho odporcu klauniád či pestrofarebné kostýmy a dômyselnú scénickú výpravu. Ale predovšetkým dych berúce výkony desiatok artistov, ktorí v každom zo sólových či skupinových výstupov predvádzajú, kam až sa dajú posunúť hranice ľudskej fyziognómie.

Najsilnejšou zbraňou artistov zo Slnečného cirkusu je však nepochybne ľahkosť a hravosť, s akou svoje krkolomné čísla predvádzajú. Hoci tušíme, že za dvojhodinovým predstavením sú celé mesiace, ba dokonca roky tvrdej driny, artisti nás ušetria aj toho najmenšieho podozrenia, že by im azda táto námaha viac brala, ako dávala. Široké úsmevy a živý nenútený kontakt s publikom sú tu samozrejmosťou. Priam tanečná ladnosť, s akou prebieha hoci aj obyčajný presun náradia a rekvizít potom bonusom, ktorý v tejto brandži odlišuje tých najlepších od priemeru. Po chvíli sledovania Alegríe je celkom ľahké zabudnúť na to, že sa na javisku zvíjajú skutočné ľudské telá – tie isté, ktoré mnohých z nás nechcú poslúchať už pri rezkej chôdzi do schodov…

Svojich divákov si poznajú

Úspech súboru Cirque du Soleil tkvie v neposlednom rade aj v dokonalej práci s divákom. Tá spočíva jednak v pohotovej interakcii so „šťastlivcami“ v prvých radoch (tá je súčasťou viacerých vtipných medzičísel), ale aj v rozvrhnutí samotného predstavenia, ktoré napovedá, že cirkus svojim divákom naozaj rozumie. Presne vie, kedy sa žiada šou trochu odľahčiť, kedy pritvrdiť, ktoré dve čísla vyžadujú klaunské premostenie a kde by sa diváci mohli nudiť. Žiadne z čísel negraduje prvoplánovo, a tak vždy dokáže publikum čímsi prekvapiť a „dostať“.

Cirque du Soleil síce v Bratislave nie je prvý a iste ani posledný raz, vybrať sa na niektoré z predstavení, ktoré na bratislavskom Zimnom štadióne O. Nepelu do nedele 15. septembra odohrá, sa však určite oplatí. Niečo také pod žiadnym z menších (hoci aj výrazne lacnejších) putovných šapitó určite nezažijete.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Cirque du Soleil #Alegría