Za humorom sa ukrýva vrah

Na spustnutom majáku sa stretnú muž a žena. On má námornícku dušu a svoj maják, o ktorý sa stará dvadsaťštyri hodín denne sedem dní v týždni. Možno aj preto od neho manželka už dávno ušla. Ona je vydatá za anglického veľvyslanca, má dve deti a kufrík plný peňazí. Lambert a Jacqueline sa predtým nikdy nestretli, musia však spolu stráviť deň a noc na zabudnutom mieste.

19.09.2013 16:00
Ani za milion, Marian Geišberg, Kamila Magálová Foto:
Kamila Magálová a Marián Geišberg v detektívnej komédii Ani za milión!.
debata

Spustnutý strážca majáka a madam z najvyššej francúzskej spoločnosti nemajú nič spoločné. Lenže… Spája ich spoločné tajomstvo, navyše aj boj o holý život. Tak sa začína príbeh detektívnej komédie Ani za milión!, ktorú ako prvú premiéru svojej 31. sezóny uvedie v piatok 20. septembra bratislavské Štúdio L+S. Pod text pôvodnej českej hry sa podpísalo autorské duo Michaela Doleželová a Roman Vencl. V ich brilantnej detektívnej komédii je všetko inak, ako sa na prvý pohľad zdá. A za humornými situáciami sa ukrýva vrah.

„Istí vedci zistili, že náš mozog údajne nedokáže byť dlhodobo šťastný, ale nedokáže byť ani dlhodobo nešťastný. Áno, aj trvalé šťastie zabíja. A tak sa mozog bráni. A začne rýpať a vŕtať a pochybovať a špekulovať, aby aj v tom zlom našiel niečo dobré a aj v tom dobrom našiel nejaký kaz. A tak človek mení názor, preháňa, dramatizuje… Preto sa postavy v tomto príbehu zbližujú vlastne tak, že sa neustále rozchádzajú. A preto Jacqueline chce zabiť svojho muža iba tak pre nič. Je desivé, že tento dôvod je oveľa reálnejší, ako čokoľvek konkrétne, čo by si autori vymysleli. Skutočne, videl som štatistiky, neverili by ste, ale najčastejšie sa zabíja iba tak. Pre maličkosti,“ povedal o inscenácii režisér Jakub Nvota.

Podľa Mariána Geišberga sa budú diváci pozerať na dej ako na súkromnú záležitosť. Napriek rozdielnej minulosti a odlišným pohľadom na svet sa hrdinovia môžu zblížiť, aj keď cez detektívnu zápletku – ale s dobrým koncom. A Kamila Magálová prezradila, že Štúdio L+S je jej druhé materské divadlo a s účinkovaním súhlasila, skôr ako vedela, o akú hru ide.

Na inscenácii Ani za milión! spolupracoval režisér s kostýmovým výtvarníkom a scénografom Petrom Čaneckým, hudbu skomponoval Kamil Mikulčík. „Pred pár rokmi naštudoval v našom divadle Jakub Nvota s Kamilou Magálovou a Mariánom Geišbergom hru Frankie a Johnny. Ak sa v súčasnej inscenácii zaskvejú tak ako vtedy, majú sa diváci na čo tešiť,“ dodal riaditeľ Štúdia L+S Milan Lasica.

Aj pod ďalšie premiéry aktuálnej sezóny Štúdia L+S sa podpíše Jakub Nvota. Ako autor a režisér pripravuje projekt Spomínam na Paríž. Pôjde o originálne dielo, postavené na piesňach Jara Filipa a textoch Milana Lasicu. Nebude to muzikál ani hra s pesničkami, duchovný otec projektu Jakub Nvota ho žánrovo charakterizoval ako „pesničkál“.

Treťou plánovanou premiérou sezóny bude divadelná adaptácia novela Petra Ustinova Starec a Mr. Smith. O dramatizáciu vtipného textu, kde sa irónia strieda s múdrym nadhľadom, sa postaral opäť Jakub Nvota. Réžie sa chopí jeho otec Juraj Nvota.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Geišberg #Štúdio L+S #Kamila Magálová