Cirk La Putyka - závislí od risku

Stalo sa príjemnou tradíciou, že Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava otvára novú divadelnú sezónu predstavením českého divadelno-akrobatického súboru Cirk La Putyka.

20.09.2013 09:00
Cirk La Putyka Risk Foto:
Predstavenie Risk
debata

Inak to nebude ani v tomto roku, keď Mestské divadlo aj samotný súbor spoločne oslavujú 5. rok svojho pôsobenia. Spája ich ešte jedna novinka – bratislavské divadlo vstupuje do novej sezóny s prívlastkom bezbariérové práve v roku, kedy pražský súbor odpremiéroval svoj titul Risk s účasťou hendikepovaného protagonistu. Jeho dve slovenské predstavenia v nedeľu 22. septembra doplní repríza celkom prvej hry súboru La Putyka.

S nožmi aj šípkami

Takmer na deň presne pred piatimi rokmi začal Cirk La Putyka pod vedením principála Rosťu Nováka nacvičovať svoje prvé predstavenie. Bola ním, dnes už povestná, La Putyka, ktorú súbor opäť prináša aj pred slovenské publikum. „La Putyku sme už vlani oficiálne stiahli z nášho repertoára, ale dopyt po nej bol prekvapivo veľký a tak sme ju po ročnej pauze oprášili. Hráme ju však len pri špeciálnych príležitostiach a keďže Bratislava bola jedným z prvých miest, kam sme s La Putykou vycestovali, radi sa sem s ňou aj vraciame,“ vraví Rosťa Novák.

Očakávania slovenských divákov sa iste spájajú najmä s najnovším titulom v repertoári. Predstavenie Risk, ktoré malo domácu premiéru v januári, predviedli v Bratislave prvýkrát vo štvrtok 19. septembra a uvedú ho ešte raz o deň neskôr. Risk je skutočne o „risku“ – napokon, ten bol s cirkusovou tradíciou vždy úzko spätý. „Snažili sme sa zistiť, či človek môže byť od riskovania závislý a čo sa stane, keď túto hranicu prekročí,“ približuje Novák myšlienku prvej časti predstavenia. Na javisku je počas nej naozaj „husto“ – vzduchom svištia nože aj šípky a protagonisti prízvukujú, že nejde o žiadne makety. Aby bol Risk autentický, musia ho totiž sami prežívať. Druhá časť predstavenia je úvahou o tom, či môže človek nájsť slobodu aj napriek hendikepu. Jej hlavným protagonistom je Petr Valchář, pred ktorým bola výzva udržať tempo s artistami bez predchádzajúcich skúseností a navyše na vozíčku.

Autorom myšlienky predstavenia Risk aj jeho režisérom je práve Rosťa Novák. Výsledok, ktorý dnes môžeme obdivovať na javisku, vznikol v rámci dlhodobej medzinárodnej spolupráce pod hlavičkou Lacrimae – okrem Risku takto vytvorili členovia českého súboru Cirk La Putyka, francúzskeho Cahin Caha a švédskeho Cirkus Cirkör aj dve ďalšie spoločné predstavenia.

Medzinárodné predstavenie Risk vzniklo v... Foto: Archív Cirk La Putyka
La Putyka Risk Medzinárodné predstavenie Risk vzniklo v spolupráci českého súboru Cirk La Putyka, francúzskeho Cahin Caha a švédskeho Cirkus Cirkör.

Päť rokov úspechov

Sám principál sa v Risku na scéne neobjaví, rozhodol sa tento rok venovať viac času „klasickej“ hereckej kariére. V súčasnosti napríklad nakrúca celovečerný film. Miešanie „cirkusovej“ a filmovej práce mu vraj nerobí žiaden problém. „Práve naopak, je to ideálny spôsob, ako zbierať skúsenosti aj inšpiráciu. Myslím, že keby som nehral v Národnom alebo bábkovom divadle, aj predstavenia Cirk La Putyka by vyzerali inak.“

Súbor, ktorý funguje na pomedzí divadelného a artistického umenia, sám svoju tvorbu charakterizuje ako „nový cirkus“. Za svoju pomerne krátku existenciu sa dokázal etablovať na domácej aj medzinárodnej scéne. „Podarilo sa nám za ten čas urobiť veľký kus práce, na začiatku ani nikto z nás nepredpokladal, že sa nám toľko príležitostí vôbec naskytne,“ hodnotí dnes Novák úspechy súboru. Ten už stihol vystupovať v Austrálii, Číne, Škótsku, Fínsku či Francúzsku, plánuje aj turné po Brazílii, USA a Španielsku. Podobným „raketovým“ štartom sa mnohí pochváliť nemôžu. Cirk La Putyka stojí aj za vznikom nadácie Inspirace dětem venovanej deťom z detských domovov. A plánuje tiež nakrútiť svoj vlastný celovečerný film – bude vraj surrealistický.

Bratislavské Mestské divadlo pre predstavenia Risk vyčlenilo upravený priestor pre viac ako 25 hendikepovaných divákov. V budúcnosti bude niekoľko bezbariérových miest poskytovať na každé zo svojich predstavení. Vo svojej 5. sezóne rozbieha tiež benefičné aukcie špeciálnych divadelných balíčkov.

Principál súboru Cirk La Putyka Rosťa Novák. Foto: Robert Huttner
Rosťa Novák Cirk La Putyka Principál súboru Cirk La Putyka Rosťa Novák.
debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Cirk La Putyka #Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava #artisti