Svetská krása priam ako pohanský rituál

"Keď som sa konečne rozhodol urobiť pre svoje malé dcéry nejakú rozprávku, zdramatizoval som Svetskú krásu. Rozprávku, ktorá relativizuje to, či krása môže byť aj dobrá. Či žena, keď je krásna, je naozaj aj dobrá. Nakoniec dobro zvíťazí, aj keď tie činy na ceste k dobrému koncu nie sú vždy úplne čisté. Rozprávka má v sebe až priam pohanský rituál," pokračoval renomovaný režisér.

27.09.2013 14:00
Svetska krasa Foto:
Inscenácia Svetská krása má v piatok 27. septembra premiéru v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre.
debata

Divadelnú lahôdku pripravilo Staré divadlo Karola Spišáka pre svojich malých i dospelých divákov. V piatok 27. septembra uvedie v premiére dramatizáciu Dobšinského rozprávky Svetská krása. „Fascinovala ma, už keď som ju počúval ako dieťa. Mala v sebe drsnosť a krutosť, ktorej som nevedel porozumieť. Dobro zvíťazilo aj na základe zlých činov,“ povedal hosťujúci režisér Roman Polák.

Príbeh o hľadaní krásy a lásky, o osude, ktorý mení chlapca na chlapa, o pozlátenej dobe a hĺbke obyčajného priateľstva, režíroval spolu so Šimonom Spišákom. Čerstvým absolventom pražskej DAMU, ktorého rukopis je založený na hravosti, nápaditosti, zdravej a dravej drzosti, nadhľade, ale aj túžbe preniknúť pod povrch vecí a odkrývať smiešnosť ľudského bytia i konania. Výsledkom spoločnej tvorby sú dva pohľady na život a svet, ktoré prinášajú nápaditú poetiku, kreativitu, mágiu, humor, ale aj myšlienkové posolstvo inscenácie. Spojilo sa zdanlivo nespojiteľné a vytvorilo „inú“ javiskovú kvalitu.

„Snažil som sa, aby mali bábky prioritnú úlohu, pretože mnohokrát je bábkové divadlo o činoherných hercoch, kde je bábka skôr zámienka. Aj keď herci tiež hrajú, tak prvoradá je v tomto predstavení bábka,“ dodal Roman Polák.

Bábky, scénu a kostýmy navrhol mladý scénograf Karel Czech. Jeho hravé, vtipné a fantaskné marionety aj scéna umožňujú naozajstné čary. Príbeh umocňuje hudba dvorného skladateľa Starého divadla Eugena Gnotha. Princa a žobráka hrá Radovan Hudec, Svetskú krásu a strigu Andrea Sabová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #svetska krasa #inscenacia