DOSKY: Najlepšou inscenáciou je Untitled Slávy Daubnerovej

V prvý večer medzinárodného festivalu Divadelná Nitra sa v piatok rozdávali divadelné ocenenia sezóny - DOSKY. Vyhlasovanie výsledkov 22. ročníka ankety sa odohrávalo v príjemnom prostredí obývačky, na ktorú sa premenila časť Štúdia Divadla Andreja Bagara.

28.09.2013 00:01
31 smutna naha fotografka 4x Foto:
Herečka a režisérka Sláva Daubnerová získala divadelné ocenenie sezóny za inscenáciu Untitled.
debata

Za najlepšiu inscenáciu sezóny označilo dvadsaťosem divadelných kritikov, teoretikov a publicistov Untitled bratislavského Divadla P.A.T. Predstavenie, v ktorom režisérka a performerka Sláva Daubnerová „zaostrila“ svoju invenciu na fotografku Francescu Woodmanovú.

„Divák v priamom prenose sleduje, ako Woodmanová s pomocou samospúšte tvorí svoje najslávnejšie fotografie. Sústredené scény dopĺňa len hudba a projekcia poznámok o fotografiách a denníkových zápiskov. Aj napriek tomu, že sa na javisku nerozpráva, divák príbeh vidí vo fotografiách, ktoré vznikajú priamo pred ním. Inscenácia Untitled je estetickým zážitkom, aký slovenské divadlo neponúka často,“ napísala recenzentka Pravdy Soňa Smolková, ktorá ocenila inscenáciu najvyšším počtom hviezdičiek – piatimi.

Drevenú dosku so strieborným štítkom, na ktorom bolo meno Linda Keprtová, si prezvala režisérka opery Francisa Poulenca Dialógy karmelitánok. Naštudovala ju v Štátnom divadle Košice. „Vyhla sa expresívnosti aj tam, kde by ju predloha aj tolerovala (scéna umierania matky predstavenej), uprednostnila symbolické rébusy a veľmi účinnú svetelnú koncepciu. Napriek tomu, že námet je religiozitou nasýtený, jeho morálny apel siaha za hranice viery,“ napísal v recenzii pre Pravdu operný kritik Pavel Unger.

Danovi Heribanovi vyniesol minulý rok ocenenie mladý Ján v inscenácii Sedem dní do pohrebu. Aj tento rok si prevzal drevenú dosku so svojím menom na štítku. Tentoraz za postavu Janka Kráľa v inscenácii Doda Gombára a Róberta Mankoveckého narodnycintorin.sk. Za postavu Klytaiméstry v inscenácii Aischylovej hry Oresteia na javisku Činohry Slovenského národného divadla získala cenu Anna Javorková.

V inscenácii hry Elfriede Jelinek Rechnitz – Anjel skazy, rozdelil režisér a scénograf David Jařab javisko protihlukovou stenou. „Je to filmový efekt, proste nepočujeme, môžeme si len domýšľať. Zároveň to dáva možnosť oveľa viac si tie veci predstavovať. Synchronizácia, ktorá je niekde zámerná a niekde sa rozchádza, privádza ľudský mozog k tomu, že sa oveľa intenzívnejšie dostáva do tých situácií. V prednom pláne je konfrontovaný so správou a jazykovou výpoveďou a zo zadného plánu naň zároveň pôsobia obrazy a emócie,“ povedal David Jařab. Kritici jeho nápad ocenili doskou za najlepšiu scénografiu.

Najlepšie kostýmy vytvoril Peter Čanecký pre inscenáciu Dostojevského Bratov Karamazovcov na javisku Činohry SND. Trojlístok Róbert Mankovecký, Daniel Heriban, Marek Geišberg sa podelil o cenu za najlepšiu hudbu – vytvorili ju pre inscenáciu narodnycintorin.sk. Za objav sezóny považujú divadelní kritici Dominiku Kavaschovú – zaujala ich stvárnením Máše v inscenácii hry Anny Saavedry Fajčiarky a spasiteľky, ktorá vznikla na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave.

Divadelné ocenenia sezóny DOSKY 2013

Najlepšia inscenácia: Sláva Daubnerová: Untitled, Divadlo P.A.T. Bratislava
Najlepšia réžia: Linda Keprtová Poulenc: Dialógy karmelitánok Štátne divadlo Košice
Najlepší mužský herecký výkon: Dano Heriban: narodnycintorin.sk, SKD Martin
Najlepší ženský herecký výkon: Anna Javorková: Oresteia, SND Bratislava
Najlepšia scénografia: David Jařab: Rechnitz – Anjel skazy, SND Bratislava
Najlepšie kostýmy: Peter Čanecký: Bratia Karamazovci, SND Bratislava
Najlepšia scénická hudba: Róbert Mankovecký, Daniel Heriban, Marek Geišberg: narodnycintorin.sk, SKD Martin
Objav sezóny: Dominika Kavaschová: Fajčiarky a spasiteľky, Divadelná fakulta VŠMU, Bratislava

debata chyba
Viac na túto tému: #DOSKY #Divadelná Nitra #Sláva Daubnerová #Divadlo Andreja Bagara