České hviezdy obsadia Štúdio L+S

Keď herec s krikom a tresnutím dvermi opustí súbor pár hodín pred prestavením, prežíva šéf divadla horúce chvíľky. Zažil to aj Jára Cimrman, principál kočovnej spoločnosti Lipany, ktorý dôverne poznal, čo je to chudoba. Jeho skúsenosť stojí aj v pozadí hry Záskok s podtitulom o nešťastnej premiére hry Vlasta. Inscenáciu, ktorá získala cenu Alfreda Radoka, privezie do bratislavského Štúdia L+S Divadlo Járy Cimrmana aj so Zdenkom Svěrákom. Na Festival českého divadla, ktorý od 4. do 14. novembra uvedie inscenácie siedmich popredných českých divadelných scén.

09.10.2013 16:00
Festival ceskeho divadla Foto:
Iva Pazderková, Eliška Balzerová a Marie Doležalová v inscenácii Tři holky jako květ, ktorou sa na Festivale českého divadla v Štúdiu L+S predstaví pražské divadlo Komorní Fidlovačka.
debata

„Ako každá dobrá hra je komédia Owena McCaffertyho Práskni do bot o mnohých veciach. Pre mňa je o hľadaní ľudskej dôstojnosti a šťastia, pochopiteľne cez ponižujúce a trápne nešťastné situácie,“ povedal Jan Hřebejk. Hru o štvorici kumpánov, ktorí majú vykachličkovať verejné záchody, režijne naštudoval v pražskom Divadle na Jezerce. „Hrdinovia hry sú presvedčení, že k šťastiu sa môžu dopracovať len vtedy, keď niečo ukradnú. Zdalo sa nám to natoľko české, že sme hru preniesli z írskeho Belfastu do súčasnej pražskej reality,“ spomenul Jan Hrušínský, ktorý hrá jedného z remeselníkov.

„Myslíš si, že keď som už vydatá, nemám zmysel pre humor?“ pýta sa jedna z troch hrdiniek trpkej komédie Petra Kolečka Zakázané uvolnění, s ktorou zavíta do štúdia L+S pražské A studio Rubín. Tri mladé ženy v nej nemilosrdne rozoberajú svoje životy, vzťahy a predovšetkým mužov. Mládeži do pätnásť rokov je neprístupná Inscenácia Elaine Murphyovej Tři holky jako květ v interpretácii divadla Komorní Fidlovačka. O láske, sexe, narodení, smrti a lekcii salsy v nej vedú monológy babička, opatrujúca chorého manžela, dcéra – depresiami mučená predavačka a vnučka, rebelujúca maturantka. A s veľkou dávkou humoru a sebairónie rozprávajú o svojich malých radostiach, veľkých trápeniach i najskrytejších tajomstvách.

Hru Lenky Langronovej Z prachu hvězd privezie Stavovské divadlo ND – Divadlo Kolowrat. Hrdinkami sú tri starnúce sestry, ktoré žijú s matkou v opustenom dome a zabíjajú čas rozprávaním o snoch, dávnych láskach aj o možnostiach kontaktu s mimozemšťanmi. Raz ich vyruší zvuk zvončeka – je to nový sused s misou chlebíčkov, ktorý v živote sestier vyvolá zemetrasenie.

Trochu zbabelá komédia o absurdnostiach dnešného života, tak charakterizoval autor a režisér Jan Schmid svoju hru Škaredá strěda aneb Teta z Halifaxu, ktorú naštudoval v pražskom Studiu Ypsilon. Bláznivá groteska, v ktorej sa aj muzicíruje a spieva, dá bodku za festivalom. „Všetky predstavenia sú nielen veľmi kvalitné, ale na svojich domácich scénach aj veľmi úspešné. Verím, že zaujmú aj našich divákov bez ohľadu na žáner a pôvod vzniku,“ povedal výkonný riaditeľ Štúdia L+S Pavol Danišovič.

Aj tento rok je súčasťou festivalu výstava, predstaví výber kresieb Vladimíra Jiránka a Fedora Vica pod názvom Pred a (dvadsať rokov) Po. Podrobnejšie informácie o Festivale českého divadla v Štúdiu L+S sú na www.studios.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Štúdio L+S #Jan Hřebejk #Eliška Balzerová