Slovenka na kvadrát po prvý raz aj na Slovensku

Mladá Slovenka sa prednedávnom ocitla osamotená na pódiu ľubľanského divadla. Celkom sa jej tam zapáčilo a podľa reakcií slovinských kritikov, aj ona sa zapáčila publiku. Tou Slovenkou je herečka a speváčka Lucia Siposová, hviezda unikátnej slovensko-slovinskej monodrámy Slovenka na kvadrát. Tá vznikla na motívy rovnomennej autobiografickej knihy Stanislavy Chrobákovej Repar. Predstavenie bude mať už vo štvrtok 10. októbra svoju Slovenskú premiéru na bratislavskej scéne A4.

10.10.2013 07:00
Stanislava Repar: SLOVENKA NA KVADRAT / SHE TWO... Foto:
Lucia Siposová v monodráme Slovenka na kvadrát
debata

Autorka knižnej predlohy monodrámy Slovenka na kvadrát je Slovenka žijúca v Slovinsku. Osud jej diela je teda celkom prirodzene medzinárodný. K dvom spomínaným krajinám sa pri príprave inscenácie pridalo aj Česko a USA. Za Slovensko projekt produkovala Lucia Hurajová, réžie sa ujal slovinský režisér a dramaturg Nick Upper. Téma? Aj tá je nanajvýš medzinárodná – migrácia. Kulisami je „otvorená“ Európa a všetky jej voľným okom neviditeľné nedokonalosti, na ktoré si napokon každý musí prísť sám.

Predstavenie je koncipované formou kabaretu, vychádza z brechtovskej tradície angažovaného divadla. Po prvý raz ho na Slovensku Lucia Siposová odohrá vo štvrtok o 19. hodine, druhá slovenská premiéra je naplánovaná na sobotu 12. októbra. V stredu 16. októbra Slovenku na kvadrát po prvýkrát predstavia aj v Česku v Olomouci.

debata chyba
Viac na túto tému: #kabaret #Lucia Siposová #Stanislava Chrobáková Repar #Slovenka na kvadrát