Prešovské národné divadlo nie je len recesia

Spolupráca dramatičky Michaely Zakuťanskej a režisérky Júlie Rázusovej sa začala už počas štúdia na Vysokej škole múzických umení. Výsledkom ich doterajšej spolupráce je aj založenie Prešovského národného divadla. Divadlo funguje formou občianskeho združenia. Premiéru prvej inscenácie Single radicals sme mohli vidieť na malej scéne Divadla Alexandra Duchnoviča.

21.10.2013 12:00
Single radicals, predstavenie Prešovského... Foto:
Zuzana Dancáková, Gabriela Marcinková a Tomáš Mišura v hre Single radicals.
debata

"Single hľadá pravého. Single dlhé roky nestretáva toho pravého. Single je do seba. Single je prvočíslo, je deliteľný len jednotkou a samým sebou,“ uvádza bulletin. Štyria mladí ľudia strávia jeden večer v hudobnom podniku. Päť taktov opitosti, hľadania, odmietania, tápania. Každý z nich absolvuje svoj "psychoterape­utický“ oblúk, aby ho nakoniec uzavrel do seba.

Pije sa iba vodka, iba pivo, aby sa pila vodka aj pivo, alebo radšej nič. Zatrpknutú učiteľku Denisu (Gabriela Marcinková) drží pri živote iba vedomie možnosti byť raz v živote matkou. Naivná študentka Aďa (Zuzana Dancáková) nemôže odísť z nočného podniku bez toho, aby niekoho nezbalila. V každom mužovi vidí nádej zažiť časť toho príbehu, ktorý by mohla prežiť s jedným. Bohuš (Ladislav Ladomirjak) je učiteľ výtvarnej výchovy, nehľadá ženský ideál, potrebuje si len vyplniť dieru v hlave. Saša (Tomáš Mišura) pracuje ako oberač jabĺk v Taliansku, domov chodí sporadicky, netúži po nikom, najradšej by žil sám.

Herecké výkony sú vyrovnané, prirodzene fungujú vo vzťahoch aj napriek náročnej režijnej pohybovej koncepcii. Gabriela Marcinková na prvý pohľad nebudí dojem, že je typ vhodný pre drsnú Denisu, napriek tomu postavu zvláda s nadhľadom a možno aj vďaka tomu ponúka iný rozmer. Zuzana Dancáková sa pohrala s vtipom, hurónsku výbušnosť strieda s ľahkosťou, vie zájsť aj do tragických polôh. Tomáš Mišura je dobrý typ pre charizmatického Sašu a čerstvý absolvent herectva Ladislav Ladomirjak v postave Bohuša takisto presvedčil.

Scéna Diany Strauszovej je zahalená do bielej farby. Na stene vidíme hodinky s nápismi Bratislava, Prešov. V oboch mestách označujú iný čas. Na prvý pohľad neidentifikovateľné objekty a konfigurácie predmetov (veža postavená z fliaš, fľaše obklopujúce ležiacu postavu, koleso z bicykla pripevnené na otáčavý a predlžujúci sa podstavec atď.) sa postupne stávajú plne funkčne využitými v priebehu celej hry. Priestor je ľahko variabilný, vie sa adaptovať pri rýchlych premenách. Výtvarnú zložku dopĺňajú vtipne štylizované kostýmy.

Autorka hudby Lucia Chuťková je aj jej interpretkou na javisku. Svojou prítomnosťou stavia hudbu do funkcie živého elementu inscenácie, čím dokáže spontánnejšie komunikovať s ostatnými zložkami. Režisérka Júlia Rázusová stavila na hravosť a imagináciu. Scény sú plné pohybu. Strihové striedanie "obrazov v obrazoch“ pohltí diváka až do konca. Podarilo sa jej vyburcovať "živelné“ nasadenie hercov a jednotlivých zložiek inscenácie do kompaktného a navzájom komunikujúceho tva­ru.

Inscenácia Single radicals je dobrým divadelným krstom "národného“. Priniesla silne rezonujúcu tému súčasnej generácie a svojou tvorivou nekonvenčnosťou upozornila, že Prešovské národné divadlo nie je len recesiou.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Michaela Zakuťanská: Single radicals / réžia: Júlia Rázusová / dramaturgia: Michaela Zakuťanská / scéna a kostýmy: Diana Strauszová / hudba: Lucia Chuťková / účinkujú: Gabriela Marcinková, Zuzana Dancáková, Tomáš Mišura, Ladislav Ladomirjak / premiéra 11. 10. 2013 Prešovské národné divadlo – Malá scéna Divadla Alexandra Duchnoviča

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #Single radicals