Capoteho Vianočná spomienka vonia vanilkou

Buddy, viem, kde nájdeme najkrajšie stromčeky na svete. Aj cezmín. S bobuľami takými veľkými ako tvoje okále. Rastú hlboko v lese. Hovorí sedemročnému chlapcovi jeho sedemdesiatročná teta, ktorá ho vychováva. Obaja sú hrdinami poviedky Trumana Capoteho Vianočná spomienka. Krehký príbeh sa dočkal filmového, televízneho i divadelného spracovania. V premiére ho v piatok a sobotu uvádza nitrianske Divadlo Andreja Bagara.

25.10.2013 15:00
vianocna spomienka Foto:
Lenka Barilíková (Sook Faulková) a Marián Viskup (Buddy) v inscenácii Vianočná spomienka.
debata

„Poviedka, ale aj dramatické spracovanie vytvára atmosféru najkrajších sviatkov roka. Optikou sedemročného chlapca sa pozeráme na jeho posledné Vianoce s tetou. A práve tá atmosféra ma zaujala. Myslel som si navyše, že by mohlo byť príjemným spestrením nášho repertoáru priniesť inscenáciu, ktorá je vyslovene tematicky aj žánrovo určená k predvianočnému a vianočnému času,“ povedal režisér Svetozár Sprušanský.

Hrdinovia inscenácie – malý chlapec a svojrázna starenka – rozprávajú o sviatočných dňoch, prevoňaných škoricou a vanilkou, keď sa pečú vianočné cukrovinky. Ich príbeh je plný snov, hravosti a dobrodružstiev.

„Rozhodol som sa predlohu mierne zdramatizovať alebo previesť do javiskového tvaru, aj keď musím povedať, že agentúra, ktorá zastupuje samotného Capoteho, veľmi prísne stráži, aby sa dramatizácia neodklonila od predlohy. My sme skôr hľadali javiskové vyjadrenie krásna a ako javiskovou poéziou povýšiť to, čo je v poviedke, ale skôr cez vizuálnu stránku. Výtvarnú a hudobnú zložku, ale predovšetkým hereckú akciu, pretože veľmi veľa je postavené na hereckej súhre Lenky Barilíkovej a Mariána Viskupa nielen medzi sebou, ale aj s rekvizitami a postavičkami, ktoré hrajú. A tiež v interakcii s publikom, nakoľko inscenácia je tak trošku aj rozhovorom s divákmi,“ pokračoval režisér.

Nové texty k azda najznámejším a najkrajším vianočným piesňam napísal Peter Uličný. Scénu a kostýmy navrhla Dorota Cigánková. O hudobnú úpravu a nahrávku sa postaral Peter Zagar. „Mám pocit, že nielen scénická hudba, ale aj tie piesne umocňujú text, dávajú mu krídla. Posúvajú ho do možno metafyzickejšieho rozmeru,“ spomenul Svetozár Sprušanský.

Nie je ešte priskoro na vianočnú atmosféru? „Inscenáciu Vianočná spomienka budeme naplno hrávať od polovice novembra do 22. decembra každý rok, v ostatných mesiacoch sa zamrazí. Už dnes generálkoví diváci slzili aj sa usmievali, lebo táto inscenácia, poskladaná z každodenných sklíčok, je emočne nasýtená a práve tá emocionalita je jej najväčšou devízou,“ dodal režisér.

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Andreja Bagara #Capote #Vianočná spomienka