Festival, ktorý čerí hladinu súčasného tanca

Šesť večerov, deväť predstavení umelcov z piatich krajín - to je vizitka 8. ročníka Nu Dance Festu, ktorý sa vo štvrtok začne v priestoroch A4 v Bratislave.

06.11.2013 16:00
Nu Dance Fest Foto:
Predstavenie O (O ako Schlemmer) Reloaded bude mať na Nu Dance Feste premiéru.
debata

Ambíciou prehliadky, ktorej program sa začne vo štvrtok, je priniesť závan čerstvého vzduchu do vôd súčasného tanca a pohybového divadla najmä na slovenskej tanečnej scéne. A predstaviť najaktuálnejšie tendencie v tejto oblasti.

„Do programu sme vybrali diela, ktoré vznikli len nedávno. Uvedieme aj dve premiéry slovenských tvorcov. Ani ostatné predstavenia v podstate ešte neboli na Slovensku prezentované,“ povedala riaditeľka Nu Dance Festu Petra Fornayová.

O (O ako Schlemer) Reloaded je názov premiéry, ktorá festival otvorí. Autorkou predstavenia, voľne inšpirovaného Bauhausom a Oskarom Schlemmerom, je Monika Čertezni. Prináša prepojenie praktického a pragmatického vnímania sveta s emotívnou neuchopiteľnosťou. Druhou festivalovou premiérou je Creation 2013, predstavenie Jany Terekovej, Evy Lackovej a Michala Heribana inšpirované poéziou Michala Habaja.

Svojráznou sondou do života vyslúžilých umelcov je predstavenie Edge progresívnej českej režisérky Petry Tejnorovej. Medzinárodná autorská inscenácia skúma životy ľudí, ktorým už päťdesiatka odzvonila a ktorí pôsobili v rôznych rolách a profesiách v divadelnom prostredí. V hlavných úlohách sa ocitajú „odborníci všedného dňa v rokoch“, ktorí prispeli so svojimi názormi a skúsenosťami. Egde symbolizuje obdobie prerodu medzi aktívnym životom a zdanlivo pasívnou starobou. Otvára okruh tabuizovaných tém, spojených so starnutím, premenou sexuality a vnímania vlastného tela či samoty.

Predstavenie Living Room Dancing Petry Fornayovej a Zuzany Hianikovej je voľne inšpirované Duchampom a Cageom. „Je to skôr vtip o tom, čo všetko sa v obývačke dá nájsť a pomenovať ako súčasný tanec. Sú tam aj dve videá. V chronicky známom slávnom videu tancuje Kate Bush, čo dávame do nášho kontextu – už je to súčasný tanec? Predstavenie je skôr konceptuálny vtip a podnet na zauvažovanie,“ vysvetlila Petra Fornayová.

Novinkou festivalu je vyhlásenie 1. ročníka súťaže tanečného filmu Nu Video Dance 2014. „Chceme motivovať ľudí, aby nefrflali, že nemajú kde tvoriť a prezentovať to. Keď nemôžu tvoriť v divadle, môžu teraz tvoriť pre kameru. Ich dielo bude prezentované a prípadne aj ocenené,“ povedala riaditeľka festivalu. O rok medzinárodná porota vyhlási prvých víťazov.

Program Tanec a film uvedie 7 tanečných filmov, ktoré vznikli na Vysokej škole múzických umení. A premietať sa budú aj víťazné filmy z International Choreographic Captures Competition. Zaujímavý pohľad nielen na nemeckú scénu súčasného tanca prinesie prednáška Noémie Delfgou, spojená s projekcou a seminárom.

Súčasným tancom ožije aj opustený novinový stánok pred budovou „ymky“ na Šancovej ulici. Odohrá sa v ňom dvadsaťminútová performace Nové časy, pod ktorú sa podpísala trojica Krivošík, Hubinák, Holková. Chce byť ilúziou človeka, o ktorom snívame.

Podrobnejšie informácie o programe 8. ročníka Nu Dance Festu nájdete na www.nudancefest.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Nu Dance Fest #A4