Tisícročná včela ako muzikál

Príbeh vášnivého včelára, dedinského filozofa, zberateľa starých máp, milovníka geografie, žien a sladkého vína Martina Pichandu a jeho rodiny ožíva na javisku Divadla Andreja Bagara v Nitre. V piatok a v sobotu uvedie v premiére pôvodný muzikál Tisícročná včela, ktorého režisérom a libretistom je Martin Kákoš.

15.11.2013 11:53
tisicrocna vcela Eva Pavlíkov Foto:
Eva Pavlíková (Tisícročná včela) v pôvodnom slovenskom muzikáli Tisícročná včela.
debata

„Keď som si román Petra Jaroša Tisícročná včela prečítal po dlhých rokoch, tak som si uvedomil, aká je to obsiahla látka a aké komplikované bude preniesť ho do divadelnej muzikálovej podoby. Najhoršie bolo rozhodnúť, čo z románu hodiť cez palubu, a zvoliť základnú líniou, po ktorej sa bude inscenácia uberať,“ povedal Martin Kákoš. „Napokon sme sa rozhodli, že do centra príbehu postavíme rodinné vzťahy Pichandovcov. A cez ich príbeh zároveň budeme sledovať aj osudy mestečka a všetko, čo súvisí s našou mentalitou, s našimi bolesťami, cnosťami i necnosťami,“ pokračoval libretista a režisér.

Popri Martinovi Pichandovi (Marián Slovák) sa stretnú diváci aj s jeho dobroprajnou, hoci trošku hašterivou ženou Ruženou (Gabriela Dolná) aj ich tromi deťmi – rozvážnym murárom Samom (Marcel Ochránek), ľahkomyseľným právnikom Valentom (Roman Poláčik) i Kristínou (Kristína Turjanová), ktorá tragicky stráca muža. Nebude chýbať ani jej osudový muž kováč Julo Mitron (Martin Nahálka) či nadrapujúci sa maďarón Pál Szokolík (Peter Oszlík) a obyvatelia dediny. Na javisku bude aj Tisícročná včela (Eva Pavlíková). Muzikálový príbeh je pestrou galériou väčších i menších postáv, ich stretnutí, úsmevných aj dramatických, dýchajúcich životnou pravdivosťou, ale aj nepredvídateľnou osudovosťou…

„Ľudia majú zafixovanú Tisícročnú včelu z televíznej podoby. My sme však išli inou cestou, dôsledne sme sa vrátili k románovej predlohe. Peter Jaroš sa nesnaží vykresľovať slovenskú dedinu v duchu slovenskej tradície v idylických farbách. Postavy žijú naozaj dramatické životy, navzájom sa nenávidia, závidia si, preklínajú sa, prežívajú svoje extrémne vášne, ale na druhej strane Jaroš zachytil aj ich nezdolnosť. Aj keď sú niekoľkokrát zrazení na kolená, s bolesťou sú schopní nakoniec vstať, pokračovať a ísť ďalej,“ spomenul Martin Kákoš.

Už po štvrtý raz spolupracoval s rovnakým tímom, scénografom Pavlom Andraškom a kostýmovou výtvarníčkou Ľudmilou Várossovou. Hudbu skomponoval Vašo Patejdl, texty piesní napísal Kamil Peteraj.

V muzikáli Tisícročná včela nechýba napätie, humor, dramatické zvraty či prekvapivé situácie, ktoré kráčajú ruka v ruke s láskou, vášňou či zradou. „Nechali sme sa inšpirovať slovenských folklórom, nakoniec k tej látke patrí, ale určite to nebude Zem spieva 2,“ dodal Martin Kákoš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tisícročná včela #Divadla Andreja Bagara #Kákoš