Recenzia: Inscenácia, ktorá dáva facky a nahnevá

Táto inscenácia sa nebude páčiť mnohým. Politikom, sponzorom, médiám a možno ani niektorým divákom. Len málokto z nich, alebo povedzme si to na rovinu – z nás, totiž nie je bábkou v rukách finančných skupín a korporácií. SND otvorilo novú divadelnú sezónu najodvážnejšou politickou hrou, aká sa dá na Slovensku vidieť.

16.11.2013 13:00
NA WEB-1 Foto:
Zuzana Fialová (Zuna) a Daniel Fischer (Deus a reinkarnácia) v inscenácii Karpatský thriller.
debata (1)

Skutočný thriller skutočných udalostí

Text hry Karpatský thriller vznikol na objednávku SND z nerealizovaného televízneho scenára. Svoju osobnú skúsenosť nechal Eugen Gindl na javisku žiť bývalú novinárku Zunu. Tá síce chce v pokoji viesť reklamnú agentúru, no choroba jej milenky Nade ju prinúti preniknúť do korupčných praktík obrej nemeckej firmy S. Firma S. ovplyvňovala chod zdravotníctva, ekonomiky a politiky nielen na Slovensku, ale na celom svete. Mimochodom, súd s ňou sa aktuálne chýli ku koncu.

Od prípadu sa dištancovali médiá naprieč celým spektrom a na Zunu a jej blízkych sa rozbehla honba. V drsných deväťdesiatych, keď nepohodlní svedkovia končili bez hláv na mafiánskych cintorínoch, išlo o skutočný thriller. Praktiky deväťdesiatych rokov sa síce už skultivovali, no mieru korupcie azda na tomto mieste netreba rozoberať. Po divadelnej úprave do Gindlovho textu pribudli bulgakovovské postavy dobrého anjela, diabla a takmer antickej postavy Uny. Táto bizarná trojica aktívne hýbe dejom a pomáha mu dostať sa do „správnych“ koľají. Aj vďaka nim sa končí Karpatský thriller viac-menej šťastne. Aspoň pre Zunu a Naďu. Ako sa však končí pre nás?

Realita ako zlý sen

Text našiel v režisérovi Romanovi Polákovi výborného partnera. Bez ostychu necháva zaznieť pravdu a pritom naplno rozvíja divadelný potenciál hry. Anjeli na javisko prichádzajú ako figúrky na orloji, Una sa napája kvapkajúcou krvou, hrobár z mafiánskeho cintorína je celkom ako z Hamleta. Reálny príbeh tak podchvíľou nadobúda podobu zlého sna. Inscenácii na sile uberal azda len výstup v sídle firmy S., ktorý pôsobil priveľmi fraškovito.

Ráznosť a temperament Zuzany Fialovej a Petry Vajdovej sú im v postavách Zuny a Nade viac výhodou, hoci predovšetkým v prípade Zuzany Fialovej platí, že menej je viac. Zaujímavé výkony podala štvorica bizarných postáv: Deus ex machina – Daniel Fischer, Bubo – Milan Ondrík, Una – Marta Maťová a Hrobár – Leopold Haverl.

Karpatský thriller je umelecky silná a spoločensky odvážna inscenácia, ktorá trúfalo odkrýva korupčnú ekonomiku. Tvorcom aj SND patrí za jej uvedenie viac ako len pochvalná recenzia. Kiežby facka, ktorú z javiska uštedrili, štípala tie správne líca. Dôvodov na návštevu divadla je teda možno viac ako inokedy.

Hodnotenie Pravdy: 4/5

Eugen Gindl: Karpatský thriller / réžia: Roman Polák / scéna: Andrej Ďurík / kostýmy: Katarína Hollá / účinkujú: Zuzana Fialová, Petra Vajdová, Daniel Fischer, Milan Ondrík, Jozef Vajda, Marta Maťová, Leopold Haverl a ďalší./ premiéra: v Štúdiu SND 13. novembra

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Zuzana Fialová #Karpatský thriller