Festival pantomímy chystá rekordný ročník

Stovka účinkujúcich, viac ako 320 záujemcov prihlásených do 15 dielní, v súťaži 9 súborov, 16 trojíc, 13 dvojíc a 10 jednotlivcov. Taká je vizitka 20. ročníka celoslovenskej súťažnej prehliadky pantomímy a pohybových divadiel, ktorej päťdňový program sa začne v stredu v Liptovskom Mikuláši.

27.11.2013 07:00
festiva pantomimy Foto:
Francúzsky mím Vahram Zaryan uvedie predstavenie Hlavou dolu.
debata (1)

„Je to partizánčina. Náš festival sa koná mimo Bratislavy a teda mimo záujmu. Je pozitívny, kultúrny a na úrovni, tým pádom je nezaujímavý aj pre odborníkov. Sme síce relatívne na európskej úrovni podľa zloženia lektorského zboru, aj predstavenia máme na úrovni, sme však na okraji záujmu, takže tá ekonomika sa posúva veľmi pomaly. Napríklad všetci slovenskí mímovia budú hrať za pánboh zaplať,“ povedal zakladateľ festivalu, hlavný organizátor a mím Miroslav Kasprzyk. Príbehy dvoch desiatok ročníkov prehliadky pripomenie výstava PAN foto 1994 – 2013.

„Hrám o láske, živote, ale skôr o jeho temných stránkach a spodných tónoch. Pripomína mi to tajný denník Salvatora Dalího, ktorý si veľa vymýšľal, ale všetko malo reálny základ. Spomínaná dáma je ideál. Láska, ktorá neprichádza,“ uviedol o komédii Pre dámu na balkóne Boleslav Polívka, ktorý na festival pantomímy zavíta po prvý raz.

Ďalšou legendou, ktorá príde do Liptovského Mikuláša, je Milan Sládek. „Keď bol u nás a videl, čo všetko tu vystrájame a že na pantomímu chodia už aj osem-, desaťročné decká, povedal, že hoci prešiel kus sveta, niečo také ako u nás ešte nevidel. K nášmu 20. výročiu sa rozhodol vybrať niečo zo starších vecí, ale čo presne, netuším,“ pokračoval Miroslav Kasprzyk.

Sám uvedie svoju MIMshow. Predstavenie, ktoré hrá už trinásť rokov. „Špecialitou je navigátor. Z hľadiska vyberiem diváka, ktorého nepoznám, dostane mikrofón a rozpráva svoj príbeh, zarecituje básničku či zaspieva pesničku a ja to bez prípravy hrám pantomimicky. Za tú dobu sa už hrala Žltá ľalia, Hore Hronom Branka honia, čítalo sa z majstra Wericha aj Klimáčka… Každé predstavenie je premiérou aj derniérou zároveň,“ vysvetlil Miroslav Kasprzyk.

Na festivale sa predstaví aj Vahram Zaryan z Francúzska, súbor Pohybs Konsorten z Nemecka, katedra nonverbálneho divadla a pantomímy pražskej HAMU, ale aj reprezentanti slovenskej scény Juraj Benčík, Vladimír Kulíšek, Adrián Ohrádka či Barbora Debnárová. „Pantomíma je srdce na dlani,“ dodal Miroslav Kasprzyk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Kasprzyk #Milan Sládek #Festival pantomímy #Litpovský Mikuláš