Xira ako stretnutia medzi New Yorkom a Žilinou

Dvaja tanečníci. On - Matthew Rogers je z New Yorku. Ona - Soňa Ferenčíková je z Bratislavy. Zo vzájomných tvorivých stretnutí na rôznych miestach sveta vzniklo tanečné predstavenie Xira, ktoré bude mať vo štvrtok a v piatok premiéru v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie.

27.11.2013 12:25
Xira Stanica zariecie Peter-Snadik Foto:
Soňa Ferenčíková a Matthew Rogers v predstavení Xira.
debata

S dvojicou spolupracoval ako choreograf Jaro Viňarský, čerstvý držiteľ The Bessie Award – jedného z najprestížnejších ocenení v rámci súčasného tanca.

Intímny titul zaznamenáva blízkosť dvoch ľudí, spomínajúcich na svoje tanečné stretnutia medzi New Yorkom a Žilinou. Obaja tanečníci odhaľujú svoj osobný príbeh. „Nepohyblivý záznam, dve konkrétne fotografie ma veľmi fascinovali. Zvláštna fyzická kompatibilita dvoch tiel, veľmi intímna, v niečom animálna, poetická, jednoducho krása,“ opísal impulz k spolupráci choreograf Jaro Viňarský, ktorý v súčasnosti žije v Žiline a so Stanicou Žilina-Záriečie dlhodobo spolupracuje.

Matthew Rogers striedavo pôsobí v New Yorku a Žiline. Soňa Ferenčíková, ktorá istú dobu žila v New Yorku, tvorí v Bratislave, ale často aj v zahraničí. Prepojenie ich dvoch svetov v jednom meste sa podarilo aj vďaka medzinárodne uznávanému tanečníkovi a choreografovi Jarovi Viňarskému.

„Xira je poetické predstavenie, pri ktorom nie je nutné hľadať hlboké významy, ale stačí sa nechať unášať vizuálnou zložkou a pohybovým tokom predstavenia v priestore, silou momentu a vzájomnej energie,“ dodal Jaro Viňarský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanica Žilina-Záriečie #Matthew Rogers #oňa Ferenčíková