Rekonštrukcia svadby po desiatich rokoch

Lúka na vidieku, v pozadí veľká jabloň s drevenou podperou. Modrá obloha. Vrchol leta. Poludnie. Slnko. Horúčava. Človek tuší komáre a počuje cikády. Takto idylicky sa začína príbeh hry nemeckej autorky Justine del Corte Kométa. V slovenskej premiére ju v utorok uvedie Divadlo Astorka Korzo '90 v Bratislave.

02.12.2013 12:31
kometa Foto:
Rebeka Poláková (Elisabeth) v inscenácii Kométa, ktorú v slovenskej premiére uvádza Divadlo Astorka Korzo '90.
debata

„Hľadali sme súčasnú hru, v ktorej by sa mohol realizovať celý súbor. Prečítali sme ich s režisérom Jurajom Nvotom veľmi veľa. Až sme padli na Kométu a tá sa nám zapáčila. Aj preto, že jej príbeh má dej, čo pri hrách zo súčasnosti nebýva často,“ povedala dramaturgička Divadla Astorka Korzo '90 Andrea Dömeová.

Príbeh hry v Berlíne žijúcej autorky je veľmi jednoduchý, ale pútavý. Elisabeth plánuje osláviť desiate výročie sobáša. Oslava však má byť netradičná. Mladá žena chce urobiť úplnú rekonštrukciu svojho najšťastnejšieho dňa. Do najmenších podrobností. Trvá na tom, aby sa všetci svadobní hostia – zväčša rodina a najbližší kamaráti – obliekli tak ako pred desiatimi rokmi, priniesli tie isté dary, rovnako sa správali aj sa rozprávali o úplne rovnakých veciach. Niečo také nie je možné a vedia to všetci, len „nevesta“ nie.

„Sú to ľudia, ktorí netrpia núdzou. Sú to naši súčasníci, s ktorými sa možno identifikovať. Je to profesijne veľmi rozmanitá spoločnosť a všetci vlastne zisťujú, že im čosi chýba. Ako by im chýbal zmysel života. Aj v tom dostatku sa cítia osamelí, každý má svoj problém a počas rekonštrukcie svadby a oslavy vychádza najavo aj to, že až taký šťastný deň to nebol,“ vysvetlil režisér Juraj Nvota.

Keďže príbeh sa odohráva na vidieckej lúke, na javisku vyrástla zeleň i jabloň. Scénu spolu s kostýmami navrhla Mona Hafsahl. Mladú ženu posadnutú túžbou zrekonštruovať svoj svadobný deň hrá Rebeka Poláková. Jej manžela Arthura, transplantačného chirurga známeho svojou prítulnosťou k ženám, hrá Ady Hajdu. Zuzana Kronerová sa predstaví ako divadelná herečka Greta, Marta Sládečková ako filmová herečka Anna, Zita Furková ako podnikateľka Nane. Ďalším postavám vdýchli život Zuzana Konečná, Majo Labuda ml., Maťo Landl, Zuzana Porubjaková, Dominika Zeleníková a Peter Šimun.

Hra Justine del Corte kladie veľmi veľa otázok, ktoré spochybňujú našu západnú civilizáciu. V čom je zmysel života, čo je to šťastie… Na hviezdnej oblohe letí kométa a všetci hrdinovia si želajú, po čom túžia.

„Je to magická noc, prežívajú opojenie, veď na svadbe sa pije. Majú všetko, ale pri tej inventúre pociťujú, že im čosi chýba. Pociťujú rôzne svoje nedostatky, nedostatok vernosti, prenasledujú ich rôzne pokušenia, ale aj objektívne veci ako neschopnosť mať deti, nájsť si partnera, osamelosť a ďalšie neduhy našej civilizácie,“ povedal režisér Juraj Nvota. Pri javiskovej interpretácii sa držal zmyslu predlohy a snažil sa dostať pod povrch textu čo najhlbšie.

Inscenácia Kométa „o hľadaní pravého šťastia v našom živote“ má v Divadle Astorka Korzo '90 zajtra premiéru, prvé reprízy sú v stredu a sobotu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kométa #Divadlo Astorka Korzo '90 #Justine del Corte