Nahradí pravú lásku umelá?

Hry úspešného chorvátskeho dramatika a spisovateľa Mira Gavrana sa uvádzajú na javiskách dvoch stoviek svetových divadiel v preklade do 32 jazykov. Zo slovenských súborov ho najčastejšie uvádza trnavské Divadlo Jána Palárika. V premiére uviedlo v Štúdiu ďalšiu hru, tentoraz komornú komédiu Bábka.

09.12.2013 09:00
Inscenácia Bábka Foto:
Silvia Holečková-Soldánová a Ladislav Kočan v Gavranovej komédii Bábka.
debata

„Je to súčasný autor, ktorý reflektuje veľmi ľudské problémy. Nie filozofické ani spoločenské, ale ľudské. A sústreďuje sa hlavne na vzťah medzi mužom a ženou, na ten večný problém. V tom je moderný a tým ma vždy inšpiruje,“ povedal režisér Ladislav Kočan.

Na javisku sa odohráva príbeh Marka, ktorého dlhoročný vzťah sa skončil v troskách. Šťastie mu však praje, keď zvíťazí v súťaži o ženu bábku. Najdokonalejší android, ktorého poslaním je urobiť muža šťastným. Lenže, ako to už býva, ani s najdokonalejším strojom nie je život prechádzka ružovou záhradou.

„Táto Gavranova hra je až trošku futuristická, vlastne akési sci-fi, pretože sa stretáva živý človek s umelým. V Bábke som našiel zvláštnu vec, ktorú sám autor pomenúva na záver etickým rozmerom. Teda že jeden partner si principiálne nesmie robiť z druhého bábku, alebo že partnerský vzťah nesmie existovať na nadraďovaní či na princípe ľudského egoizmu,“ pokračoval režisér.

Sám si aj postavu muža, ktorého príbeh rozosmieva i dojíma, zahral. „Nepotreboval som pri inscenovaní riešiť scénický problém či otázku veľkých mizanscén. Skutočne išlo o analýzu Gavranovho textu a jeho podanie. Tým pádom som si hovoril, že keď si ho tak hlboko rozanalyzujem, tak ako režisér mu budem aj najlepšie rozumieť a svoju koncepciu budem vedieť aj vyložiť. Bábka nie je veľká hra, čo sa týka rozsahu, ani v nej nie je veľa postáv, kvôli tomu som si myslel, že pre mňa bude najschodnejšia cesta, keď Marka aj zahrám,“ vysvetlil Ladislav Kočan.

Cez humorné situácie, akoby vystrihnuté z manželských spální, rozvíja Gavran klbko Markovej minulosti i povahy a prepája ho s postrehmi živej-neživej ženy, ktorá svojou úprimnosťou roztopí aj ľadovec, nieto iba ľudské srdce. Bábka je síce na prvý pohľad komédia, no vnímavému divákovi ponúka oveľa viac, ako len smiech a zábavu.

„Mira Gavrana symbolicky zaraďujem do takej kategórie ako Moliéra. Aj on vie veľké životné pravdy vypovedať cez úsmevný ľudský a ľahký príbeh. Záleží, samozrejme, len na divákovi, aké má IQ, aký má charakter, aké má nároky na etiku a morálku. Ak ich má vyššie, nájde si v Gavranovej Bábke veľké hodnoty. Keď je to prázdny človek, nenájde v komédii nič, len úsmev,“ dodal režisér a herec Ladislav Kočan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #android #Miro Gavran #Štúdio