Legenda o Jánošíkovi opäť ožíva

Celkom obyčajný muž, ktorý sa stal legendou, národným hrdinom a bezodným zdrojom inšpirácie. To je Jánošík, ktorý mal len dvadsaťtri rokov, keď v Liptovskom Mikuláši odvisol za rebro - prinajmenšom očami Jozefa Mokoša. Spisovateľa a dramatika, ktorý sa jánošíkovskej téme venuje už roky. Neobyčajný príbeh obyčajného človeka ho inšpiroval k napísaniu hry Jánošík? Jánošík! Jánošík...

11.12.2013 09:00
Jánošík, predstavenie Foto:
Martin Kollár v inscenácii Jánošík? Jánošík! Jánošík...
debata

Ako bábkové predstavenie ho v piatok 13. decembra uvedie v premiére Divadlo Lab. Pripravujú ho poslucháči 4. ročníka bábkoherectva na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave.

Predloha Jozefa Mokoša citlivo rozpráva skutočný príbeh o hrdinovi Jurajovi Jánošíkovi, o jeho radostiach, ale aj slabostiach. Príbeh sa dotýka aj jeho vzťahu k matke, ženám, no najmä k životu. "Ako to už s hrdinami býva, nie všetko, čo o nich vieme, je pravda, a nie všetko je legenda. Najmä ak je reč o hrdinovi pochybnej povesti, istom Jurajovi Jánošíkovi. Naozaj bohatým bral a chudobným dával? Bol to zlodej, dobrodinec či rákócziovský povstalec? Alebo je to s ním celkom inak?

Aj tieto otázky si kládol mladý tvorivý tím pod vedením režiséra Lukáša Pavlikovského a dramaturga Jana Homolku. A hľadal nové, netradičné i provokujúce odpovede. Scénu, kostýmy a bábky navrhli Ivana Macková a Mária Stanko.

„Odpovedzte si sami: lebo pravda je iba jedna. Tá, ktorej človek verí. A napokon, čo si Slovák nevymyslí – nemá,“ radia tvorcovia bábkovej inscenácie Jánošík? Jánošík! Jánošík… Legenda o slávnom hrdinovi, čo bohatým bral a chudobným rozdával, ožije v piatok v premiére Jánošík? Jánošík! Jánošík… Prvá repríza bude v Divadle Lab 20. decembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Jánošík #bábkoherectvo #Divadlo Lab #Jozef Mokoš