V Španielsku pripravujú premiéru opery podľa oscarovej Skrotenej hory

Lovestory dvoch kovbojov z filmu Skrotená hora, ktorý v roku 2006 získal tri Oscary, teraz budú môcť diváci prežiť aj v opernej podobe. Opera, ktorú zložil americký skladateľ Charles Wuorinen, bude mať premiéru koncom januára v madridskom divadle Teatro Real.

19.01.2014 05:00
Skrotená hora Foto:
Príbeh známy z filmu Skrotená hora, v ktorom účinkovali Jake Gyllenhaal (vľavo) a Heath Ledger, bude teraz súčasťou repertoára madridského operného domu.
debata

Lovestory dvoch kovbojov z filmu Skrotená hora, ktorý v roku 2006 získal tri Oscary, teraz budú môcť diváci prežiť aj v opernej podobe. Opera, ktorú zložil americký skladateľ Charles Wuorinen, bude mať premiéru koncom januára v madridskom divadle Teatro Real.

Vznik opery sprevádzali mierne komplikácie – 75– ročný Wuorinen o nej začali hovoriť už v roku 2008, pôvodne sa dielo malo hrať v newyorskej Mestskej opere. Premiéra sa nakoniec uskutoční 28. januára v španielskom divadle, aj keď spievať sa bude v angličtine.

Americký skladateľ ako predlohu nepoužil film Anga Leeho, ale jeho predlohu – poviedku kanadskej autorky Annie Proulxovej. Tá rozpráva príbeh zakázanej lásky homosexuálnov, ktorý sa odohráva v druhej polovici 20. storočia v americkom Wyomingu.

debata chyba
Viac na túto tému: #opera #Oscar #Skrotená hora