Národné divadlo a galéria spojili sily

Na výstavu alebo do divadla? Rozhodovanie medzi dvoma zdanlivo nezlučiteľnými umeleckými zážitkami budú mať Bratislavčania v najbližších mesiacoch o čosi jednoduchšie.

22.01.2014 14:00
debata

Počas plánovanej rekonštrukcie hlavného sídla Slovenskej národnej galérie sa totiž jeho výstavy stanú súčasťou novej budovy Slovenského národného divadla na Pribinovej ulici. Spoločný projekt Galéria v divadle štartuje už dnešnou dvojitou vernisážou výstav Hra pre oko a Poetika periférie. Výstavy budú pre všetkých návštevníkov divadla zadarmo, pozrieť si ich môžu vždy hodinu pred začiatkom predstavenia.

Plán na celú sezónu

„Galéria v divadle je výstavným cyklom, o ktorý sa bude kurátorsky starať naša galéria počas celej divadelnej sezóny 2014. Návštevník divadla bude teda okrem zážitku z predstavenia môcť prežiť aj príjemný zážitok z výstavy,“ približuje spoločný projekt dvoch popredných slovenských umeleckých inštitúcií Bohdana Hromádková, hovorkyňa SNG. Výstavy sa budú v divadelných priestoroch obmieňať zhruba v dvojmesačných intervaloch, do konca roka ich bude spolu šesť. „Výstavy boli vyberané naprieč rôznymi témami a žánrami, niektoré z nich budú v súlade práve so špecifickým priestorom, v ktorom sa uskutočnia, teda s divadlom,“ avizuje Hromádková.

Čestmír Pechr: Peter a Lucia, 1967. Z výstavy... Foto: SND
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Čestmír Pechr: Peter a Lucia, 1967. Z výstavy Hra pre oko.

Divadelná bude aj hneď prvá výstava z projektu Galéria v divadle – Hra pre oko sústredí práve neveľkú, ale veľmi pestrú časť rozsiahlej plagátovej zbierky Slovenskej národnej galérie s divadelnou tematikou. Plagáty, ktoré pochádzajú z prevažne slovenského a v menšej miere aj z českého prostredia, vznikli v rôznych časových obdobiach druhej polovice 20. storočia. Priestory divadla nezaprie ani výstava približujúca tvorbu popredného slovenského scénografa Aleša Votavu, na ktorú si však návštevníci SND budú musieť počkať až do jesene.

Z divadla aj na periférii

Medzi plánovanými výstavami budú aj také, ktoré diváka zavedú ďaleko od javiska, hľadiska a opony, do celkom iného sveta. Napríklad v máji a júni je na programe výstava insitného umenia. Zároveň s Hrou pre oko sa tiež už oddnes návštevníkom SND otvára aj možnosť nahliadnuť do svojskej Poetiky periférie. Spoločná výstava diel Lucie Tallovej, Rastislava Sedlačíka, Dominika Hlinku a Olju Triašku Stefanoviča ukáže v novom svetle sivé a niekedy možno aj neprávom zaznávané miesta na okraji našich miest.

Projekt Galéria v divadle nadväzuje na pozitívne skúsenosti zo spolupráce, ktorá má medzi inštitúciami už pomerne dlhú históriu. Hovorkyňa Slovenskej národnej galérie nevylučuje, že aktuálny projekt bude mať presah aj do vzdialenejšej budúcnosti. „Ak budú s Galériou v divadle spokojné obe strany, za SNG môžem povedať, že budeme v projekte veľmi radi pokračovať aj v budúcoročnej sezóne,“ vraví Hromádková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #SNG #Galéria v divadle - Hra pre oko