Národné divadlo chystá Janu Eyrovú aj Pucciniho Bohému

Štyri nové predstavenia a štyri rozličné zážitky. To ponúka v najbližších dňoch Slovenské národné divadlo. Premiérovo uvedie komédiu rakúskeho dramatika J. N. Nestroya s názvom Pán Mimo, príbeh spisovateľky Charlotte Brontëovej, ktorej osud sa prelína s jej slávnou hrdinkou Janou Eyrovou, inscenáciu Ivana Vyrypajeva Ilúzie aj Pucciniho Bohému pod taktovkou režiséra Petra Konwitschného.

24.01.2014 07:00
Slovenské národné divadlo, Pán Mimo Foto:
Diana Mórová (Madam Schleyer), Dano Heriban (Pán von Lips, kapitalista), Tomáš Maštalír (Gluthammer, zámočník) vo fraške Pán Mimo.
debata (1)

Mimo ako Gatsby

Už v sobotu 25. januára majú diváci možnosť navštíviť premiéru uznávaného komediálneho dramatika a tiež i herca J. N. Nestroya. Autor z devätnásteho storočia zanechal po sebe celý rad vtipných frašiek, ktoré sa hrávali v celom Rakúsko-Uhorsku, okrem iného aj v Bratislave, kde autor niekoľkokrát sám vystúpil ako herec.

Pán Mimo je príbehom bohatého podnikateľa Lipsa (Dano Heriban), ktorý má pocit, že život je zbytočný. Po sobáši s prvou ženou, ktorú stretne, ho však postihne nečakaná náhoda. Pri potýčke s remeselníkom spadnú obaja do rieky a obaja žijú v presvedčení, že toho druhého zabili. Lips v domnení, že uteká pred zákonom, prežíva nové zážitky a stretáva pravú lásku. „Je to tak trochu Fitzgeraldov Veľký Gatsby. Zbohatlík, ktorý sa nevie alebo nedokáže zaradiť do spoločnosti a potrebuje veľmi prízemnú skúsenosť, aby si uvedomil, čo je ten život zač,“ objasňuje režisér inscenácie Ľubomír Vajdička v dokrútke pre SND. „Je takou pyšnou princeznou v opačnom obsadení, ide tu o pyšného princa, ktorý sa potrebuje zaradiť do reálneho priestoru a až potom zistí, že je vlastne úplne ,mimo'.“

Podľa režisérových slov napriek tomu, že autor tvoril v 19. storočí, rozhodne nepatrí do starého železa. „Žil dlho a bol veľmi plodný. Viedeň okupoval a v Rakúsku je dodnes pojmom. Však aj hlavná divadelná cena tam nesie jeho meno.“

V hre vystúpia okrem hosťa Dana Heribana tiež Dušan Taragel, Tomáš Vravník, Branislav Bystriansky, Tomáš Maštalír, Diana Mórová či Marián Labuda.

Druhým novým atraktívnym titulom z ponuky SND je Jana Eyrová. Adaptácia populárneho románu o vzbure proti pravidlám, sile, rozvahe, ale najmä láske je však prepletená so samotným osudom spisovateľky Charlotte Brontëovej a jej blízkych. „Fascinujúci príbeh o Jane Eyrovej tak môžeme vnímať ako proces tvorby, do ktorého sa premietajú osudy reálnych postáv, ale predovšetkým symbolická hodnota kresťanského videnia sveta, hodnota imaginácie, ktorá presahuje pominuteľnosť i tragiku pozemského života,“ uvádza divadlo na svojich stránkach.

Premiéra hry sa uskutoční 1. februára v novej budove SND. Režisérom pútavého príbehu Jany Eyrovej je Marián Amsler a na pódiu sa v dobových kostýmoch predstavia Petra Vajdová, Zuzana Fialová, Robert Roth, Ľuboš Kostelný, Jana Oľhová, Gabriela Dzuríková, Kamila Magálová, Ivana Kuxová, Richard Stanke či Alexander Bárta.

Nielen pre znalcov

Horko-vtipnú komornú drámu Ivana Vyrypajeva s názvom Ilúzie uvedie po prvýkrát SND už dnes. Ako je uvedené na stránke, ide o jedinečný pokus o definíciu nedefinovateľných vzorcov osudov a je tiež fantastickou príležitosťou pre skvelých hercov a otvorených, hĺbavých divákov.

Témou dramatika, herca, divadelného a filmového režiséra a jedného z najvýraznejších tvorcov na súčasnej ruskej scéne bude partnerské spolužitie. Ilúzie sú bilanciou dvoch manželských párov, ktoré sa na sklonku života spovedajú jeden druhému, pričom najavo vychádza nejedno prekvapenie. Božidara Turzonovová, Martin Huba, Dušan Jamrich a Zuzana Kocúriková (alternuje sa s Emíliou Vášáryovou) takto odhaľujú pravdu o láske, vzťahoch aj o samotných ľudských životoch.

Najväčším lákadlom Sály opery a baletu bude v týchto dňoch Pucciniho Bohéma. Do Bratislavy sa totiž vrátil uznávaný nemecký operný režisér Peter Konwitschny, aby po Eugenovi Oneginovi a Madame Butterfly naštudoval v SND ďalší titul.

„Toto dielo získava v jeho podaní novú podobu, zrozumiteľnú nie iba pre znalcov opery. Krásny a smutný príbeh o štvorici mladíkov bez peňazí rozpráva režisér bez sentimentality, prosto a presvedčivo,“ sľubuje SND. „Konwitschného pohľad na postavy príbehu je prenikavý a plný porozumenia. V jeho rukách a v rukách dirigenta Friedricha Haidera nestráca Bohéma nič zo svojej krásy a zároveň výrazne získava na dramatickej pravdivosti a sile.“ Premiéru v novej budove SND bude mať opera v sobotu 1. februára.

Viac informácií o jednotlivých predstaveniach alebo vstupenkách nájdete na stránke www.snd.sk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #SND #Jana Eyrová #Pán Mimo