Aj po sto rokoch sú Potkany stále aktuálna hra

Dom ako milióny iných. Bývajú v ňom bohatší, chudobnejší aj takí, čo trú biedu. Nechcú od života veľa, postačila by fungujúca rodina, dobré manželstvo, deti. Nemajú však ani to. Dušou domu je Johnová

31.01.2014 14:00
Potkany foto ctibor Bachraty 22 Foto:
Kristína Turjanová (Johnová) a Martin Nahálka (John) v inscenácii Hauptmannovej hry Potkany.
debata

Žena po tridsiatke, ktorá väčšinu času trávi v samote, pretože jej muž cestuje za prácou. Veľmi túži po dieťati. Chvíľu sa zdá, že jej sen by sa mohol splniť. Tak sa začína hra nemeckého spisovateľa Gerharta Hauptmanna Potkany, ktorej inscenácia má v piatok a sobotu premiéru v Štúdiu nitrianskeho Divadla Andreja Bagara.

„Potkany, to je sociálna dráma. Témy tejto hry sú napriek tomu, že vznikla na začiatku 20. storočia, stále aktuálne. Problém, že žena nemôže mať dieťa. Ale chce ho mať, tak si zaplatí náhradnú matku. Všetky problémy s tým súvisiace, frustrácia rodiny, takmer až detektívna zápletka, a pritom rad výborne napísaných charakterov,“ charakterizoval predlohu hosťujúci režisér Roman Polák.

Na krátky okamih ukáže osud tridsiatničke túžiacej po dieťati prívetivejšiu tvár. Mohla by si osvojiť dieťa mladej ženy, pre ktorú je len zbytočnou príťažou. Konečne má Johnová pre koho žiť a budúcnosť sa javí vo svetlejších tónoch. Lenže po niekoľkých dňoch sa pravá matka ohlási s tým, že chce dieťa späť. A boj o šťastie sa začína znova.

„Neviem si predstaviť nič zaujímavejšie a aktuálnejšie ako začínajúci vzťah mladých ľudí, manželský trojuholník, manželstvo, ktoré prestáva fungovať, lebo nemajú deti, mladí ľudia, ktorí chcú začať svoju dráhu, a kňaz, ktorý opustí tú svoju a stáva sa hercom. V Hauptmannovej hre je veľmi veľa vecí, ktoré majú presah aj do podstaty ľudskej premeny k dobru alebo k zlu. Myslím si, že Potkany sú veľmi zaujímavá hra,“ povedal trojnásobný laureát ceny DOSKY za najlepšiu réžiu.

Hauptmannova hra Potkany mala premiéru roku 1910, o dva roky neskôr dostal jej autor Nobelovu cenu za literatúru. O inscenovaní Potkanov uvažoval hosťujúci režisér už dvadsať rokov. „Možnože som iba hľadal prostredie, keď už aj my začneme chápať sociálne problémy aj rozdiely a vôbec celé to pradivo ľudských vzťahov,“ dodal Roman Polák. Kostýmy navrhol Peter Čanecký, scénu Pavel Borák, v hlavných úlohách manželov Johnovcov sa predstavia Kristína Turjanová a Martin Nahálka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Andreja Bagara #Potkany #Roman Polák #divadelná hra