Inscenáciu Popol a vášeň v Budapešti neuvidia. Rozhodol o tom riaditeľ Činohry SND

Na medzinárodnom divadelnom festivale MITEM (Madách International Theatre Meeting), ktorý sa koná od 26. marca do 6. apríla v Národnom divadle v Budapešti, sa Slovenské národné divadlo nepredstaví. Rozhodol o tom riaditeľ Činohry SND Roman Polák. Urobil tak z diplomatických aj politických dôvodov.

05.02.2014 16:41
Roman Polak, snd Foto:
Roman Polák v mene činoherného súboru SND neprijal pozvanie vystúpiť na medzinárodnom divadelnom festivale MITEM.
debata

Na festivale, ktorý bude vrcholiť v deň parlamentných volieb v Maďarsku, a ktorý dotuje maďarská vláda sumou 200 miliónov forintov, sa zúčastní dvanásť súborov. Národné divadlo (Nemzeti Színház) v Budapešti privíta na svojich javiskách divadlá z Bukurešti, Vilniusu, Moskvy, Petrohradu či Osla. Viedenský Burgtheater však pozvanie na festival odmietol a svoje rozhodnutie vysvetlilo vedenie divadla v otvorenom liste.

Za vhodnú náhradu považoval riaditeľ Národného divadla v Budapešti Attila Vidnyánszky – na radu riaditeľa Jókaiho divadla v Komárne Tibora Tótha – inscenáciu Popol a vášeň. Popredný britský dramatik Christopher Hampton sa pri jej písaní inšpiroval románom Sándora Máraia Sviece dohárajú. Inscenácia získala tri nominácie na prestížne DOSKY 2007, jednu z nich v kategórii najlepšia réžia aj Roman Polák. Pozvanie na medzinárodný divadelný festival MITEM prišlo do Činohry SND ani nie pred štyrmi týždňami.

Po rokovaniach nielen s pozývajúcim riaditeľom Národného divadla Vidnyánszkym sa Roman Polák rozhodol ponuku zúčastniť sa na festivale v Budapešti odmietnuť. Svoje rozhodnutie vysvetlil v osobnom liste adresovanom riaditeľovi Národného divadla v Budapešti. Osobný list sa však dostal do médií a maďarskí novinári neustále žiadali od riaditeľa Činohry SND vysvetlenia typu, ako ste mysleli túto vetu, čo znamená toto vyjadrenie a pod.

„Svoje rozhodnutie neprijať pozvanie Národného divadla (Nemzeti Színház) zúčastniť sa na pripravovanom divadelnom festivale v Budapešti, som jasne deklaroval a vo svojom osobnom oficiálnom liste aj dostatočne zdôvodnil. List nebol určený pre médiá, preto nepovažujem za potrebné sa ďalej k tomu vyjadrovať,“ skonštatoval Roman Polák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Roman Polák #Činohra SND