Ariadna na Naxe zaznie prvýkrát v košickej opere

Réžiu má v rukách úspešná režisérka Linda Keprtová, ktorá v Košiciach debutovala réžiou opery Dialógy karmelitánok a hudobné naštudovanie je pod taktovkou významného rakúskeho dirigenta Konrada Leitnera.

04.03.2014 09:00
Premiérou Víl sa skompletizoval pucciniovský...
Hlavnú rolu v opernej inscenácii Ariadna v Naxe získala Louise Hudson. Na snímke počas vystúpenia v SND.
debata

Prvou tohtoročnou premiérou operného súboru ŠD Košice bude 14. marca premiéra opery Richarda Straussa Ariadna na Naxe. Ako informoval hovorca divadla Svjatoslav Dohovič, táto opera zaznie v Štátnom divadle Košice prvýkrát. Réžiu má v rukách úspešná režisérka Linda Keprtová, ktorá v Košiciach debutovala réžiou opery Dialógy karmelitánok, tá vlani získala divadelné DOSKY 2013 za najlepšiu réžiu.

Čarovná jednodejstvová opera s prológom je založená na princípe „divadlo v divadle“. Autorom libreta je Hugo von Hofmannstal – vynikajúci básnik svojej doby. Premiéru, ktorú osobne dirigoval Richard Strauss, mala v roku 1912. V Košiciach zaznie jej druhá verzia z roku 1916. Košické naštudovanie je v rukách významného rakúskeho dirigenta Konrada Leitnera. Scénu a kostýmy pre inscenáciu navrhla Eva Jiříkovská, hosťujúcim dramaturgom je Jiří Honzírek.

Dej opery sa odohráva v dome istého bohatého grófa, ktorý si dá mladým, nádejným skladateľom, na svoju počesť napísať operu s vážnou témou Ariadna na Naxe. Aby vážnosť večera trochu odľahčil, pozve na svoj večierok aj skupinu komediantov, ktorí majú odohrať svoj “zábavný kus“ po premiére opery. Z pôvodného plánu sa nakoniec vyvinie fraška, keď sa gróf rozhodne spojiť nepredstaviteľné, teda tragickú operu s predstavením komediantov, a to ešte aj v rýchlom tempe, aby sa stihol ohňostroj na záver večierka. Partiu komediantov budú v košickej inscenácií reprezentovať herci košického Bábkového divadla, s ktorými bude operný súbor spolupracovať prvýkrát.

Opera prináša výnimočnú náročnosť speváckych partov, netradičnú inštrumentáciu a nástrojové obsadenie a mimoriadne originálnu prácu s povestne známou témou. Okrem množstva domácich sólistov sa v novom naštudovaní predstavia aj renomovaní hostia. V postave primadony (Ariadna) budú alternovať austrálska sopranistka Louise Hudson, rakúska speváčka žijúca vo Švajčiarsku Miriam Portmann, v postave tenora (Bacchusa) uvidia diváci okrem domáceho Jaroslava Dvorského aj rakúskeho tenoristu Michaela Pabsta.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Košice #opera