Hamlet chce prejsť celý svet, mieri aj do KĽDR

Hamlet do každej krajiny sveta. Taká je ambícia anglického divadla Globe, ktoré chce s produkciou tejto Shakespearovej hry navštíviť v priebehu dvoch rokov všetky krajiny sveta. Medzi nimi aj Severnú Kóreu, čo sa nie celkom pozdáva Amnesty International. Tá síce nevyzvala divadlo, aby Severnú Kóreu ignorovalo, ale má sa vraj najskôr oboznámiť s tým, ako sú v tejto krajine porušované ľudské práva, uvádza britský Guardian.

13.03.2014 07:00
William Shakespeare Foto:
William Shakespeare.
debata

Dej Hamleta sa sústredí okolo rodinného sporu a Hamlet nakoniec zabije svojho strýka. Pripomína tak osud strýka severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorého popravili iba pred niekoľkými mesiacmi. Generál Čang Song-ček bol pritom dovtedy považovaný za druhého najsilnejšieho muža v krajine.

„Žiadna divadelná tragédia sa nemôže priblížiť utrpeniu, ktoré podstupuje 100-tisíc ľudí uväznených v tejto krajine v pracovných táboroch, kde je na dennom poriadku mučenie, znásilňovanie, smrť hladom a popravy,“ píše sa v stanovisku Amnesty International. „Je temnou iróniou, že Hamlet sa zameriava na princov zápas s jeho svedomím. Kim Čong-un nie je Hamlet. Bohužiaľ, nevykazuje žiadne znaky toho, že by bojoval so svedomím.“

„Vždy sme verili, že kultúrna komunikácia a rôzni ľudia vo vzájomnom dialógu prostredníctvom umenia sú silou dobra vo svete. Cieľ našej návštevy v každej z krajín je jediný a jednoduchý: hrať tam Hamleta,“ uviedlo divadlo. „Nemyslíme si, že ktokoľvek by mal byť ochudobnený o možnosť vidieť túto hru.“ Divadlo zároveň uviedlo, že je z postoja Amnesty International sklamané, keďže s nimi, podobne ako s inými mimovládnymi organizáciami, v minulosti často spolupracovalo.

Gigantické turné sa začne v apríli, mnohé termíny a miesta predstavení ešte nie sú potvrdené. Zatiaľ čo do Česka príde divadlo v júni, Slovensko ešte medzi potvrdenými krajinami nefiguruje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #svet #William Shakespeare #Hamlet