SND predstavilo dramaturgické plány na 95. sezónu

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Marián Chudovský a šéfovia jednotlivých súborov odprezentovali dramaturgické plány na divadelnú sezónu 2014/2015.

13.03.2014 12:00
nová budova SND, Slovenské národné divadlo Foto:
Vedenie SND predstavilo dramaturgický plán na 95. sezónu.
debata

V úvode tlačovej besedy sa Chudovský vrátil k aktuálnej sezóne a porovnal ekonomické a návštevnícke ukazovatele rokov 2012/2013. „Sú ďaleko lepšie ako v minulosti. Rok 2012 sme končili s účtovnou stratou 17.000 eur a uplynulý rok sme boli v plusových číslach, dosiahli sme hospodársky výsledok 186.000 eur,“ povedal s tým, že vlani tiež vzrástol počet návštevníkov SND na 245.000 návštev­níkov. „Takisto sme zvýšili tržby a hlavne sa nám podarilo zvýšiť kladné povedomie divadla vo verejnosti.“

Budúcu 95. sezónu v Činohre SND nazval jej riaditeľ Roman Polák sezónou slovenských a slovanských tém. Jej súčasťou bude hra z obdobia Veľkej Moravy – Mojmír II alebo Súmrak ríše, ktorá ukáže mocenské a ideové problémy Svätopluka, Rastislava, Mojmíra, Konštantína a Metoda. „Odpatetizuje obdobie Veľkej Moravy a vecne pomenuje toto dramatické obdobie počiatku našich národných dejín z pohľadu súčasníkov,“ doplnil Polák k hre Viliama Klimáčka, ktorú režijne naštuduje Rastislav Ballek. Obdobie existenčných a ideových zápasov 30-ročnej vojny zmapuje dielo Jána Amosa Komenského Labyrint sveta a raj srdca v divadelnej úprave Daniela Majlinga a réžii Ondreja Spišáka. „Veríme, že vznikne jedno spektakulárne predstavenie o putovaní svetom a hľadaní zmyslu života a zmyslu existencie,“ poznamenal šéf Činohry SND. Novú hru s názvom Zjavenie, obetovanie a nanebovstúpenie proroka Ľudovíta a jeho učeníkov pre činoherný súbor píše Karol Horák, ktorý v nej zmapuje meruôsme roky cez hlavné postavy našich národných buditeľov, akými boli Štúr, Hurban, Hodža, Kráľ, Záborský, Hroboň. Komediálny žáner zastúpi v novej sezóne Palárikovo Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch. Na motívy poviedok Boženy Slančíkovej-Timravy vznikne inscenácia Bál. Na javisku činohry tiež diváci uvidia Stodolovu hru Bačova žena.

Pri príležitosti stého výročia vypuknutia prvej svetovej vojny uvedie SND koprodukčný projekt 1914, ktorý pripravil americký režisér Robert Wilson. Do činoherného dramaturgického plánu sa dostala aj Nevesta hôľ Františka Švantnera a Polnočná omša Petra Karvaša, ktorá približuje Slovenské národné povstanie. „Bude ju režírovať mladý režisér Lukáš Brutovský, bude to jeho premiéra v SND,“ doplnil Roman Polák. Ďalším projektom v sezóne 2014/2015 je Umenie starnúť (Art of Ageing), ktorý je výsledkom koprodukcie SND s Deutsches Theater Berlín. V rámci neho vznikne predstavenie Bludička, v ktorom si zahrajú Emília Vášáryová a Dušan Jamrich. „Na prvý pohľad to vyzerá, že je to taká didaktická sezóna, ale ja verím, že z tej didaktiky to budú aj témy, ktoré skutočne vnútorne oslovia slovenské publikum,“ dodal k umeleckým zámerom Roman Polák.

Otváracím podujatím sezóny 2014/2015 v Opere SND bude koncert Peter Mikuláš 60, ktorý vzdá hold jednej z veľkých osobností slovenského hudobného a divadelného umenia. Novou inscenáciou opery Salome v réžii Hansa-Joachima Ruckhäberleho si operný súbor pripomenie 150. výročie narodenia Richarda Straussa. Operné javisko bude následne patriť operete Franza Lehára Zem úsmevov. „Budeme ju uvádzať v slovenčine v novom pôvodnom preklade Jána Štrassera a dirigovať bude Peter Valentovič, ktorý ako autor hudobného naštudovania bude v Opere SND debutovať,“ povedal Friedrich Haider, hudobný riaditeľ Opery SND. Jej priaznivci sa môžu tešiť aj na jeden z najkrajších francúzskych operných titulov – Gounodov Romeo a Júlia. „Máme prísľub, že v tejto produkcii budeme spolupracovať s Adrianou Kučerovou a Pavlom Bršlíkom,“ oznámil Haider. Ako ďalej uviedol, po premiére Paisiellovej heroickej komédie Kráľ Teodor v Benátkach, ktorá otvorí operné štúdio mladých, si diváci budú môcť vychutnať prvé slovenské uvedenie diela nemecko-talianskeho autora Ermanna Wolfa-Ferrariho Šperky Madony v réžii Manfreda Schweigkoflera.

Jubilejná divadelná sezóna sa v Balete SND bude niesť v znamení pôvodnej tvorby a predstavovania legiend svetového baletu. Riaditeľ súboru Jozef Dolinský oznámil, že 95. sezónu otvorí 27. a 28. septembra svetová premiéra prvého slovenského baletu Angelika od Eugena Suchoňa. „Jeho baletnú prvotinu – v hudobnom spracovaní Rudolfa Pepuchu – uvádzame v rámci 50. výročia založenia Bratislavských hudobných slávností a zároveň ako poctu zakladateľovi Slovenskej filharmónie,“ doplnil s tým, že autorom prvého inscenovania Suchoňovho diela bude taliansky choreograf Mauro de Candia. Balet SND v novej sezóne opäť osloví aj detského diváka. Tomu je určené dielo Z rozprávky do rozprávky, nanovo zinscenovaný balet Oskara Nedbala. Pod ďalšiu svetovú premiéru sa podpísal slovenský skladateľ Peter Breiner, ktorý v SND uvedie svoje dielo Slovenské tance. „Inscenačný tím by mal pozostávať z choreografa, režiséra Petra Zusku, kostýmy by mala vytvoriť módna dizajnérka Lea Fekete, scénu Peter Janků,“ doplnil Dolinský k premiére, ktorú Balet SND chystá na jar roku 2015. Do Bratislavy zavíta aj jeden z najslávnejších choreografov Boris Eifman a jeho petrohradské baletné divadlo Boris Eifman Ballet, ktoré sa po prvý raz v histórii oficiálne predstaví na našej prvej baletnej scéne s novým dielom Rodin, inšpirovaným životom a dielom francúzskeho sochára Rodina.

„Dramaturgické plány sú nesmierne ambiciózne, sú našpikované inscenačnými osobnosťami. Máme zastúpenú aj domácu tvorbu, aj svetové novinky, ale aj pôvodné nové dramatizácie slovenských hier za účasti medzinárodných inscenačných tímov,“ povedal pre TASR Marián Chudovský. Na margo umeleckých plánov zvlášť Činohry SND v 95. sezóne dodal: „Je veľmi pozoruhodné, že práve Roman Polák má takú odvahu, že niektoré slovenské hry alebo dramatizácie slovenských námetov dáva režírovať ľuďom, ktorí nie sú Slováci. Ako porozumejú našej mentalite, ako sa k tomu postavia, to je pre mňa veľmi zaujímavé a odvážne, a teším sa na to.“

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #nová sezóna #Marián Chudovský