V Záriečí ste za vodou

V Žiline-Záriečí vedia namiešať zmes podujatí pre deti aj dospelých. V piatok 14. marca tu štartuje filmový festival inakosti, v nedeľu divadlo pre batoľatá, výtvarné Pidipondelky pre najmenších a v piatok sa predstavia tvoriví ľudia od umenia a dizajnu.

13.03.2014 16:30
web STANICA Foto:
Počas Filmového festivalu inakosti sa bude na Stanici premietať aj snímka Dobrodružstvá Priscilly, kráľovnej púšte.
debata

Stanica v Žiline je významný dopravný uzol, ale tá v Žiline-Záriečí na trase do Rajca je už vyše 10 rokov uzlom kultúrnym. Popri aktivitách pre deti tu pravidelne beží kino, koncerty, workshopy, divadlá či diskusie. A tak sa v programe stretávajú napríklad Pidipondelky pre najmenších výtvarníkov od troch rokov a divadlo pre batoľatá s filmovým festivalom inakosti pre lesby, gejov, bisexuálov a transgender ľudí, ich rodiny, deti a priateľov. Stanica v Záriečí je križovatkou názorov, postojov a aktivít, na ktorej sa dá stretnúť, aj keď každý prichádza z iného smeru.

V nedeľu 16. marca o 10. a o 16. hodine odohrá bystrické bábkové divadlo Na Rázcestí predstavenie pre batoľatá. V pondelok pokračujú marcové Pidipondelky – výtvarná pre najmenších a ich rodičov. Pre dospelých je v piatok 21. marca pripravená Pecha Kucha Night, počas ktorej divákom predstavia svoju tvorbu ľudia od umenia, architektúry a dizajnu, ale v predpísanom rozsahu 20 obrázkov za 20 sekúnd. A medzitým ešte bežia ďalšie podujatia.

„Každý deň sa niečo deje, niekedy sú na programe aj štyri akcie súčasne,“ hovorí riaditeľ Stanice Marek Adamov. Stanica vznikla ako projekt dobrovoľníkov, ktorí chceli vytvoriť miesto, kde sa kriticky uvažuje, tvorí a vzdeláva. Od železníc získali do prenájmu a zrekonštruovali budovu stanice, neskôr priestor rozšírili o alternatívnu divadelnú sálu a plánujú prístavbu z lodných kontajnerov, ktoré môžu byť ateliérmi začínajúcich umelcov. Aj z miesta slúžiaceho ako odkladisko odpadu sa rodí priestor pre kultúru, rodinu a mladé talenty. „Za tie roky máme už svojich zamestnancov, inak by sme nemohli pripraviť podujatia pre 25-tisíc divákov ročne,“ hovorí riaditeľ.

Na Stanici sa však premelie aj veľa „cezpoľných“ – výtvarníkov, hudobníkov, fotografov, filmárov či iných umelcov z rôznych krajín, ktorí svojimi aktivitami pre verejnosť prinášajú stále čerstvý vzduch. Deti majú pravidelné víkendové hudobné aj výtvarné workshopy s profesionálmi, skladajú vlastnú operu a cez víkend 22. a 23. marca k nej budú tvoriť booklet CD nosiča a návrh na plagát, paralelne s tretím nácvikom opery.

„Sami máme deti a v našom tíme viac ľudí inklinuje k výtvarnému umeniu, tak vznikli pravidelné detské "výtvarky“ každý deň pre inú vekovú skupinu. Keď nie je s deťmi kam ísť, pustili sme sa do budovania záhrady ako ihriska, ale potrvá to dlhšie. Popri tom totiž rekonštruujeme aj budovu starej synagógy a peňazí je málo," dodáva Marek Adamov. Keď teda hľadáte miesto, kde by ste na jar načerpali novú energiu, v Záriečí budete za vodou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanica Žilina-Záriečie #Filmový festival inakosti #Pidipondelky #Divadlo Na Rázcestí