Shakespeara oslávi celý svet

Keď sa nedávno pýtali tínedžerov z celého sveta, kto je najväčšou ikonou súčasného britského umenia, najčastejšie odznelo meno Williama Shakespeara. Značiť to môže nevedomosť mladých, ale zároveň ide o dôsledok toho, že o slávnom dramatikovi sa často hovorí aj v týchto dňoch. Od narodenia autora hier ako Hamlet, Macbeth či Rómeo a Júlia totiž v apríli uplynulo 450 rokov. Na počesť tohto výročia vzniklo niekoľko medzinárodných projektov.

25.04.2014 14:00
Britain Global Hamlet Foto:
Londýnske divadlo Globe plánuje s produkciou Shakespearovej hry Hamlet navštíviť všetky krajiny sveta.
debata

Za dva roky okolo sveta

Oslavy Shakespearových narodenín zvyknú prebiehať 23. apríla, ale o presnom dátume jeho narodenia sa len špekuluje. Isté je to, že ho 26. apríla 1564 pokrstili v Kostole svätej trojice v meste Stratford. Umelecká verejnosť sa však pripravuje aj na ďalší dôležitý dátum spojený s uznávaným dramatikom. Rovnako 23. apríla, ale v roku 2016 uplynie presne štyristo rokov od jeho smrti. V súvislosti s pripomenutím oboch výročí postupne pribúdajú rozličné kultúrne udalosti. „Bude to druhá britská olympiáda,“ sľubuje sir Martin Davidson, výkonný riaditeľ inštitúcie British Council, ktorá má medzinárodný program na starosti.

Jedným z podujatí je gigantické turné londýnskeho divadla Globe. To plánuje s produkciou Shakespearovej hry Hamlet navštíviť v priebehu dvoch rokov všetky krajiny sveta. Turné sa začalo predvčerom a obísť by nemalo ani krajiny strednej Európy. Zatiaľ čo susedná Česká republika už má potvrdený termín 25. júna 2014, o slovenskom predstavení sa ešte len rokuje. Podľa internetovej stránky divadla by sa Hamlet mohol dostať na Slovensko niekedy v marci 2016.

Plánované turné ešte pred svojím začiatkom zaujalo rozhodnutím vystúpiť aj v Severnej Kórei. To sa nepáčilo Amnesty International. Tá síce nevyzvala divadlo, aby Severnú Kóreu ignorovalo, ale má sa vraj najskôr oboznámiť s tým, ako sú v tejto krajine porušované ľudské práva. Informoval o tom britský Guardian.

Macbetha napíše aj Nesbo

Ďalšou z množstva iniciatív bude aj prepísanie známych Shakespearových diel súčasnými autormi. Takzvaný Hogarthov projekt má prispôsobiť jazyk hier čitateľom z 21. storočia. Jedným z ohlásených mien, ktoré budú na projekte spolupracovať, je aj Jo Nesbo. Fínsky autor detektívnych bestsellerov v hlavnej úlohe s Harrym Holom prepíše Macbetha.

„Macbeth je príbeh veľmi blízky môjmu srdcu, pretože je to téma, s ktorou sa stretávam, odkedy som začal písať,“ povedal Nesbo pre BBC. „Je to triler, ktorý opisuje boj o moc. Je ponurý, s búrlivou atmosférou krimi-noir a v ňom sa nachádza temná, paranoidná ľudská myseľ.“ Ďalšími spisovateľmi, ktorí účasť na projekte zatiaľ potvrdili, sú Margaret Atwoodová, Howard Jacobson, Anne Tylerová a Jeanette Wintersonová. Ďalšie mená budú pribúdať.

Narastať by mal aj počet udalostí spojených so Shakespearovými výročiami. „Ako najčítanejší a najštudovanejší autor píšuci v anglickom jazyku sa Shakespeare stal výrazným mostom medzi Veľkou Britániou a miliónmi ľudí z celého sveta. Verím, že svet sa bude spoločne s nami tešiť na tieto veľkolepé oslavy,“ tvrdí sir Martin Davidson.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #divadlo #William Shakespeare #Hamlet