Kino na hranici zaostrí na Hanáka

V hraničných mestách Český Tešín a Cieszyn sa dnes začína 16. ročník prehliadky Kino na hranici. V šesťdňovom programe, ktorého ambíciou je spoznávanie filmovej kultúry a audiovizuálnej tvorby Poľska, Česka a Slovenska, reprezentuje slovenskú kinematografiu až tridsať filmov.

29.04.2014 07:00
58 Ja milujem ty  milujes Foto:
Iva Janžurová v Hanákovom filme Ja milujem, ty miluješ.
debata

Lehotského Zázrak, Kirchhoffova Kauza Cervanová, Trančíkova Hodina dejepisu, Vizárove Pandy či Barabášove Stopy na hrebeni zastupujú súčasnú tvorbu v sekcii Nové slovenské filmy spolu s ďalšími šiestimi titulmi. Do tematickej sekcie Veľká vojna sa dostali Jakubiskovi Zbehovia a pútnici, Lutherov Anjel milosrdenstva, Hollého Signum Laudis, Havettove Ľalie poľné i Solanov Len lístok poľnej pošty.

Retrospektívna sekcia zaostrí na režiséra Dušana Hanáka. „Premietne až trinásť titulov. Diváci uvidia najzásadnejšie a ešte aj dnes aktuálne Hanákove filmy, vrátane jeho ranej krátkometrážnej tvorby. Tú reprezentujú filmy Výzva do ticha (1965), Učenie (1965), Prišiel k nám Old Shaterhand (1966), Omša (1967) a Deň radosti (1972),“ uviedla Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu, ktorý zabezpečuje slovenskú účasť na prehliadke Kino na hranici.

V programe sú aj kultové Obrazy starého sveta, Ružové sny, Ja milujem, ty miluješ, Tichá radosť či Papierové hlavy z roku 1995. Súčasťou retrospektívy je aj dokument z cyklu Zlatá šedesátá: Dušan Hanák, ktorý o hviezde režisérskeho neba nakrútil Martin Šulík. Dušan Hanák, ktorý si v sobotu prevzal Slnko v sieti za celoživotné dielo, sa na 16. ročníku prehliadky Kino na hranici zúčastní osobne. A otvorí aj výstavu svojich fotografií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Hanák #Kino na hranici #Obrazy starého sveta