Slovenskí divadelníci sa neboja experimentu

Poskladajte si svoj festival! To je výzva, s ktorou sa uchádza o pozornosť širokej verejnosti divadelný festival Nová dráma/New Drama. Jeho 10. ročník sa bude odohrávať od 12. do 17. mája na štyroch bratislavských divadelných scénach - udomácnil sa v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava, A4 - priestore súčasnej kultúry aj na javisku Slovenského národného divadla a Divadla Astorka Korzo '90.

06.05.2014 09:00
CIE Pal Frenak x y Foto:
Projekt fyzického divadla x&y - tlkot srdca choreografa Pála Frenáka.
debata

„Festival je veľmi dôležitou príležitosťou na konfrontáciu tvorby slovenských divadelných tvorcov. A tiež príležitosťou, aby sme sa v úvodzovkách predali vo svete – naše pozvanie prijalo viac ako päťdesiat divadelníkov a teoretikov zo zahraničia, čo je veľmi významný impulz pre festival. Dostal sa už do povedomia zahraničných odborníkov, ktorí pozývajú slovenské divadlá na svoje prehliadky,“ povedala riaditeľka festivalu Vladislava Fekete a riaditeľka Divadelného ústavu, ktorý prehliadku Nová dráma/New Drama organizuje.

Provokuje téma identity

O Grand Prix, Cenu študentskej poroty a Cenu bratislavského diváka súťaží deväť inscenácií. „Po prvý raz sa stalo, že sme mali niekoľko divadiel pod čiarou, takže diskusia o zostavení hlavného programu bola veľmi dlhá a náročná. Bohužiaľ, programová štruktúra nedovolila zaradiť do súťaže viac ako tých deväť inscenácií,“ povedala programová manažérka festivalu Dária Fehérová-Fojtíková.

Súťažné predstavenia spája – aj keď len veľmi voľne – téma hľadania vlastnej alebo národnej identity. „Buď sú to historické témy, alebo témy spojené s existenciou jedinca v dnešnej spoločnosti. Napríklad sú to Akvabely Slovenského komorného divadla Martin alebo Krajina nepokosených lúk Divadla Pôtoň či Karpatský thriller Činohry SND, ktorý prináša na javisko tému širšej národnej identity,“ pokračovala programová manažérka festivalu.

Prečo ľudia opúšťajú svoju krajinu a hľadajú šťastie inde? V pravidelných intervaloch opúšťali Slováci a Slovenky rodnú zem, novodobý fenomén odchodov má však inú príchuť. Skúma ho inscenácia Nostalgia Bábkového divadla na Rázcestí z Banskej Bystrice. Vnútro vnútra bratislavského Divadla SkRAT vzniklo ako súčasť projektu Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície. Témou krvavej kolaborácie sa zaoberá aj Rechnitz – anjel skazy Činohry SND.

Divadelníci aj viac experimentujú. „Horákovo Svedectvo krvi Štátneho divadla Košice je o košických mučeníkoch zo začiatku 17. storočia. Ale divadelný jazyk, ktorý zvolila režisérka Agnieszka Olsten, je veľmi moderný, vizuálne pútavý, dokonca punkový, ba v inscenácii sa aj rapuje. Mladí diváci sa nemusia báť prísť na súťažné predstavenia, pretože veľa divadiel si zvolilo veľmi moderný a súčasný divadelný jazyk,“ spomenula Dária Fehérová-Fojtíková. O víťazovi rozhodne medzinárodná porota, v ktorej je britský divadelný kritik a pedagóg Ian Herbert, český teatrológ Martin Bernátek, slovenská divadelná kritička Romana Maliti, chorvátska teatrologička Sanja Nikčevič a maďarská teatrologička a prekladateľka Sylvia Huszár. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční na záver festivalu – v sobotu 17. mája večer v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava.

Focus: Maďarsko

Zahraničná sekcia Focus tentoraz zaostrí na Maďarsko. Na javisku SND sa predstaví budapeštianske Divadlo Proton s inscenáciou Demencia, tvorcom ktorej je režisér Kornél Mundruczó. „Festival prináša divadlo, ktoré sa na Slovensku nerobí v takej veľkej miere. Ktoré je drsné, šokujúce, provokatívne, chvíľami až veľmi naturalistické a hovorí veľmi priamo, otvorene a na plné ústa o veciach, pred ktorými mnohokrát v spoločnosti zatvárame oči,“ povedala hlavná koordinátorka festivalu Dominika Zaťková.

Záverečný večer obohatí projekt fyzického divadla x&y – tlkot srdca choreografa Pála Frenáka. „Mal veľký záujem prísť na tento festival a dokázali nám vyjsť v ústrety aj finančnými podmienkami. Jeho inscenácia smeruje k tanečnému divadlu, ale pritom ostáva silná vo výpovedi, hoci ju neprezentuje slovom a dramatickým textom, ale pohybom,“ dodala Dominika Zaťková.

V rámci sprievodného programu sa odohrá Trojboj – čítanie finálových textov súťaže Dráma. Ponúka aj prednášky a diskusie s dramatikmi, workshop režiséra Davida Maayana, seminár pre mladých kritikov, medzinárodnú konferenciu Nová dramaturgia, nový dramaturg II aj výstavu fotografií, ktorá v desiatich obrazoch predstavuje cestu festivalu od prvého ročníka. Ponuka 10. ročníka festivalu Nová dráma/New Drama je bohatá. Stačí si preštudovať program – podrobné informácie sú aj na www.novadrama.sk – a poskladať si vlastný festival.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #divadlo #Nová dráma/New Drama