Ladislav Chudík je deväťdesiat rokov na svete, sedemdesiat rokov v SND

"Herectvo nie je iba talent a práca, ale aj výdrž a odriekanie. Je to dokonca určitý druh náboženstva – naším kostolom je divadelná sála, oltárom javisko a text modlitbou. V nej sú obsiahnuté všetky naše túžby, vyznania, bolesti aj radosti, úspechy aj omyly,“ vyznal sa Ladislav Chudík.

27.05.2014 14:08
40 ladislav chudik Foto:
Ladislav Chudík (Herodes) a Emília Vášáryová (Salome) v inscenácii Herodes a Herodias, ktorú v roku 1970 režijne naštudoval Karol L. Zachar.
debata (3)

Životu a tvorbe legendy slovenského herectva je venovaná výstava Deväťdesiat rokov na svete, sedemdesiat rokov v Slovenskom národnom divadle. V utorok – v deň „maestrových“ narodenín ju otvoria vo výstavnej sieni Novej budovy SND v Bratislave.

Prináša zasvätený pohľad na výnimočného herca, ktorý vstúpil na javisko, aby predstavil herectvo formované charakterom, precítené a zvnútornené. „Ten deň, keď som bol s platom sedemstopäťdesiat korún mesačne prijatý do Národného divadla ako hospitant, si pamätám, akoby to bolo včera. Bolo to 1. januára 1944, Bratislava bola nádherne zasnežená a ja som bol v tej chvíli najšťastnejší človek na svete. Krátko na to som mal dvadsať rokov,“ zaspomínal si herec na stránkach monografie Ladislav Chudík, ktorá vyšla pred piatimi rokmi – ako dar k jeho osemdesiatpäťke.

Do divadla neprichádzal s ambíciami či vysnívanými postavami, prijatie chápal ako dar. A šťastie nemalo nablýskanú tvár. Vo svojej prvej inscenácii na doskách Národného divadla nepovedal ani slovo. V druhej iba prebehol po javisku s kopijou a štítom v ruke. Neprekážalo mu to. Cítil, že veľké postavy nepadajú priamo do lona, herec si ich musí zaslúžiť," pripomína autorka výstavy aj Chudíkovej monografie Ľubica Krénová.

Na tridsiatich paneloch, na ktorých sú okrem množstva fotografií z inscenácií aj detailné opisy jeho hereckých kreácií. Ale aj zaujímavosti z hereckého i súkromného života či spomienky kolegov na prácu s výnimočným hercom. Výstava prináša ucelený a moderne spracovaný obraz hereckej tvorby Ladislava Chudíka. Herca, ktorý pri stvárňovaní postáv vybočil z tradičnej cesty – nehľadal postavu v sebe, ale seba nachádzal v postave.

Po päťdesiatich divadelných sezónach odišiel sedemdesiatročný do dôchodku. Dodnes sa však objavuje na javisku v Tančiarni, na čo publikum reaguje spontánnym potleskom. Na javisku ho privíta aj dnes, po vernisáži, ktorá sa začne o 17., je na programe SND práve legendárna Tančiareň. A v nedeľu 8. júna privíta Ladislava Chudíka v Modrom salóne teatrologička Ľubica Krénová.

Výstava Deväťdesiat rokov na svete, sedemdesiat rokov v Slovenskom národnom divadle bude vo výstavnej sieni Novej budovy SND do 30. júna.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #výstava #Ladislav Chudík