Cenu Tony získali predstavitelia Lyndona Johnsona aj Billie Holidayovej

Prestížnu americkú divadelnú cenu Tony za najlepšiu divadelnú hru roka získala dráma o niekdajšom prezidentovi USA Lyndonovi Johnsonovi All the Way od Roberta Schenkkana.

09.06.2014 16:35
Audra McDonald Foto: ,
Dojatá Audra McDonald si prevzala cenu za výkon v hre “Lady Day.
debata

Ocenenie si odniesol aj herec Bryan Cranston, pre ktorého bola rola exprezidenta prvým angažmán na Broadwayi.

Svoju rekordnú, už šiestu cenu Tony, získala v kategórii herečiek Audra McDonaldová za výkon v inscenácii Lady Day at Emerson's Bar & Grill, ktorá sa zameriava na niektoré udalosti v živote džezovej speváčky Billie Holidayovej. McDonaldová je teraz držiteľkou ocenení vo všetkých štyroch hereckých kategóriách (hlavná a vedľajšia úloha v dráme a v muzikáli). Šesť cien Tony v regulárnych kategóriách doteraz žiadna herečka nezískala.

Z pódia McDonaldová v slzách poďakovala aj svojim rodičom za to, že sa ju ako malé hyperaktívne dievčatko nepokúšali upokojiť liekmi a dovolili jej prebytočnú energiu venovať divadlu. Najlepším muzikálom sa stal zhudobnený príbeh o komickej snahe chudobného muža získať veľké dedičstvo likvidáciou hlavných dedičov A Gentleman's Guide to Love and Murder. Ocenený bol aj jeho režisér Darko Tresnjak.

Herecké ceny si v muzikálovej kategórii odniesli tridsaťjedenročná Jessie Muellerová za stvárnenie hlavnej úlohy speváčky Carole Kingovej v inscenácii Beautiful: The Carole King Musical a Neil Patrick Harris za rolu v Hedwig and the Angry Inch. Harris, ktorý je známy ako predstaviteľ Barneyho Stinsona v populárnom seriáli Ako som spoznal vašu matku a v minulosti ceremoniál moderoval, tentoraz hostí prekvapil svojím vystúpením v minisukni a blond parochni. V prevtelení do extravagantnej glamrockovej speváčky zožal ovácie sály.

Sklamaním bol slávnostný večer pre tvorcov muzikálu Aladdin, ktorý premenil len jednu z piatich nominácií. S cenami vo vedľajších kategóriách sa museli uspokojiť aj muzikálové hity After Midnight a Rocky.

Ocenenie Tony udeľuje Americká liga divadiel a producentov za výkony na javiskách Broadway. O víťazoch v celkových 26 hlavných a vedľajších kategóriách rozhoduje v hlasovaní približne 870 divadelných odborníkov. Tohtoročný ceremoniál moderoval herec Hugh Jackman.

Herečka Maggie Gyllenhaal v šatách z dielne...
Herečka Anna Gunn.
+21Herec Orlando Bloom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Broadway #ocenenie #Tony #All the Way