V bazéne sa premietajú filmy, hrá divadlo

Po májových lejakoch sa dalo v bazéne na nádvorí banskobystrického Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského takmer kúpať. Aj upratovacie brigády sa kvôli dažďu museli presúvať. Teraz je však všetko pripravené a projekt Kino v bazéne sa môže začať.

10.06.2014 16:00
32 kino v bazene 8621522 Foto:
Vyčistiť, rozložiť aparatúru a Kino v bazéne sa môže začať.
debata

„Nejde nám len o obraz, zvuk, ale aj o výpoveď. No a film Kauza Cervanová výborne parafrázuje akúsi hranu pravdy a lži, na ktorej sa dennodenne pohybujeme,“ povedal na margo dokumentu Kauza Cervanová, ktorý 2. ročník Kina v bazéne v stredu odštartuje, jeden z autorov projektu Slavo Sochor.

Novinkou tohto ročníka je divadlo, ktoré pozajtra oživí „bazén“. V banskobystrickom Bábkovom divadle na Rázcestí sa minulý rok konali tvorivé ateliéry pre mladých divadelníkov a divadelníčky.

Na základe toho, čo sa naučili od skúsených profesionálnych lektoriek, vytvorili vlastné predstavenie. Projekt Divadelné Safari sa predstaví s inscenáciou Strach s podtitulom Naivne pozitívna rozprávka. Keďže ide o interaktívne predstavenie, nebudú sa diváci rozhodne nudiť.

Nasledovať bude prehliadka talianskeho filmu Cine vitaj, z ktorej si organizátori Kina v bazéne vybrali zatiaľ dva tituly. Sacro Gra režiséra Gianfranca Rosiho, v ktorom zobrazil Rím nevšedným spôsobom – prostredníctvom diaľnice a ľudí, žijúcich na okraji najväčšej dopravnej tepny. Je to historicky prvý dokument, ktorý získal na festivale v Benátkach Zlatého leva. Oscarom, jeho európskou obdobou cenou EFA, BAFTA aj Zlatým glóbusom je ovenčená Veľká nádhera Paola Sorrentina. Obrazovo i hudobne atraktívna road-movie, odohrávajúca sa v prostredí rímskej smotánky, je komediálnou drámou o hľadaní zmyslu vlastnej existencie.

„Máme ambíciu pokračovať až do septembra. Každý štvrtok chceme ponúknuť to najlepšie, čo sa premietalo v kinách za posledný rok a možno prinesieme aj zopár prekvapení,“ uviedol ďalší zo zakladateľov projektu Roland Maťaš. Vstup na všetky podujatia je voľný.

Minulý rok si prišlo do Kina v bazéne pozrieť desať filmov deväť stoviek návštevníkov. Tento rok pripravujú organizátori dvakrát toľko podujatí. A neostane len pri filmoch. Podrobné informácie o projekte sú na www.kinovbazene.eu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino v bazéne #Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského