Dotyky a spojenia chcú aj provokovať

Po desiaty raz sa v posledný júnový týždeň stane Martin hlavným mestom divadla. V Slovenskom komornom divadle sa v pondelok 23. júna začína 10. ročník festivalu Dotyky a spojenia. Do sobotňajšieho večera uvedie 34 predstavení, ktoré vznikli na javiskách 31 divadiel z desiatich slovenských miest.

23.06.2014 09:00
Krajina nepokosených lúk Foto:
Krajina nepokosených lúk Divadla Pôtoň Bátovce je metaforickou správou o Slovensku a Slovákoch.
debata

Tento rok privíta festival aj zahraničného hosťa. S Báthoryčkou sa rozloží v Národnom dome Tešínske divadlo. Česká scéna obohatila svoj repertoár o slovenský muzikál Jany a Martina Kákošovcov, za ktorý získala ocenenie na Festivale divadiel Moravy a Sliezska. A Lucie Bergerová dostala za stvárnenie Alžbety Báthoryovej Cenu Thálie. V hlavnom programe, ktorý odzrkadľuje kvalitu ročnej divadelnej tvorby, je 15 predstavení. Nejde o stredný prúd, ale o inscenácie, ktoré sú divadelnými počinmi. Inovantívne, inšpiratívne, aj také, ktoré vyvolávajú diskusiu. A nejde o súťaž, ale o tvorivú konfrontáciu najrozmanitejších súborov – od Slovenského národného divadla až po Divadlo Pôtoň Bátovce.

„Iste, výber je vždy subjektívna záležitosť. Snažili sme sa však vybrať to najlepšie, čo v rámci slovenskej divadelnej tvorby v hodnotenom období vzniklo. Ťažiskové inscenácie, ktoré zaujali objavnou dramaturgiou, zaujímavou interpretáciou textu, poetikou aj formálnym a hereckým stvárnením,“ povedal dramaturg festivalu Robert Mankovecký.

Hrou Nostalgia o odchodoch z domu a príchodoch z cudziny, o xenofóbii a strachu z cudzoty sa predstaví banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí. Tragikomédiou Single radicals o generácii premýšľajúcej čo s načatým životom prispeje Prešovské národné divadlo. Bratislavské GUnaGu uvedie čiernu komédiu Sado (láska v Európe), žilinské Mestské divadlo inscenáciu Modrofúz (Nádej žien), prešovské Divadlo Alexandra Duchnoviča dramatizáciu Tolstého noviel Nescudzoložíš…

Posledný júnový týždeň žije Martin divadlom. Námestie bude pulzovať inscenáciami rôznych žánrov, druhov a foriem – od pouličným predstavení a happeningov predpoludním až po pohybové a tanečné vystúpenia, končiace na veľkom pódiu pred polnocou. A nezabúda ani na mladého diváka. Podrobnejšie informácie nájdu milovníci Thálie na www.dotykyaspojenia.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #divadelný festival #Dotyky a spojenia