Hamlet v origináli v SND

Priblížiť Hamleta celému svetu. Taká je snaha anglického divadla Globe, ktoré bolo skutočným shakespearovským divadlom a svojho času uvádzalo jeho hry v premiére. Divadlo síce v roku 1644 zdemolovali, o vyše 350 rokov však v Londýne otvorili jeho repliku. Teraz súbor Shakespeare's Globe prichádza prvýkrát aj na Slovensko. Už v utorok o 19.30 h sa predstaví na javisku SND v rámci festivalu Eurokontext.sk

24.06.2014 07:00
Britain Global Hamlet Foto:
Londýnske divadlo Globe predstaví Hamleta v Bratislave už v utorok večer.
debata

„Hamlet – výnimočné dielo plné politických intríg, zhubnej vášne a nenaplnenej lásky. Geniálna klasika, v ktorej filozofické reflexie, zúfalé činy a túžba po spravodlivej pomste dostávajú moderný, dynamický výraz a strhujúci aktuálny význam,“ – takto lákajú organizátori divákov na jednu z najslávnejších Shakespearových hier. Divadlo Globe s ňou chce v priebehu dvoch rokov obísť celý svet a navštíviť všetky krajiny. Turné sa začalo v apríli tohto roka a potrvá do apríla 2016.

„V roku 1608, iba osem rokov po tom, ako vznikol, sa Hamlet uvádzal na lodi pri pobreží Jemenu. Iba o desať rokov neskôr nasledovalo rozsiahle turné po celej severnej Európe. Duch putovania a rozprávania príbehov čerstvým ušiam bol vždy ťažiskom Shakespearových diel. Nemôžeme byť šťastnejší, že máme príležitosť rozšíriť toto posolstvo ešte ďalej. Vlakom, autobusom, lietadlom a loďou chceme priviezť túto skvelú, ikonickú, rozmanitú hru toľkým čerstvým ušiam, koľkým len zvládneme,“ cituje stránka divadla svojho umeleckého režiséra Dominica Dromgoola.

Hamletom vyvrcholí nultý ročník Medzinárodného divadelného festivalu SND Eurokontext.sk, ktorý od 5. júna ponúkol takmer štyri desiatky titulov z desiatich krajín sveta. Okrem činohry tu dostali priestor aj opera a balet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #William Shakespeare #Hamlet #Eurokontext.sk #The Globe