Hrôzy vojny za ňu opäť prežíva vnučka. Na javisku

Hana Pravdová bola krásna a talentovaná česká herečka. Jej nádejnú kariéru však prerušila vojna - ako Židovka sa ocitla v koncentračnom tábore. Akoby zázrakom však holokaust prežila. A zachoval sa aj denník, ktorý si písala v dňoch, ktoré mali byť jej poslednými. Príbeh Hany Pravdovej v roku 2010 zdramatizovalo pražské Švandovo divadlo, v ktorom kedysi sama hrávala. Teraz inscenáciu Šoa, ktorú mohli vlani vidieť aj návštevníci bratislavskej Astorky Korzo '90, režisér Daniel Hrbek priniesol do New Yorku. V anglickej verzii s názvom The Good and the True pritom Hanu Pravdovú stvárňuje jej vlastná vnučka.

24.07.2014 07:00
Isobel Pravda, herečka Foto:
Britská herečka Isobel Pravda stvárňuje na javisku svoju babičku, českú herečku Hanu Pravdovú.
debata

Neprestala hrať ani v Terezíne

„Umenie nie je luxus, ale nevyhnutnosť,“ vravievala Hana Pravdová. V 30. rokoch minulého storočia účinkovala takmer v dvadsiatke československých filmov, obsadzovali ju napríklad režiséri Vladislav Vančura a Vladimír Slavínský. Kariéru si budovala aj v divadle a hrať neprestala ani v terezínskom gete, kam ju po prepuknutí 2. svetovej vojny deportovali. Holokaust napokon prežila vďaka šťastiu aj odvahe – svojim väzniteľom utiekla počas takzvaného pochodu smrti do Bergen-Belsenu.

Pravdová si počas osudných dní robila zápisky. Vyšli aj knižne – v angličtine pod titulom I Was Writing This Diary For You, Sasha, v češtine spolu so spomienkami jej druhého manžela Jiřího Pravdu ako Krátké povídky z dlouhého života. „Ja som jej osud ale spoznal inak – náhodou som zistil, že nejaká Hana Pravdová kedysi v našom divadle účinkovala a jej príbeh ma veľmi zaujal – iste aj preto, že aj veľká časť mojej rodiny zomrela v koncentračnom tábore,“ vraví režisér Daniel Hrbek, ktorý je zároveň riaditeľom Švandovho divadla. S herečkou, ktorá zomrela v roku 2008, sa dokonca aj osobne stretol – v Londýne, kde prežila druhú polovicu svojho života a pokračovala tu aj vo svojej kariére (účinkovala napríklad aj v detektívnom seriáli Hercule Poirot či vo filmovej adaptácii Neznesiteľnej ľahkosti bytia Milana Kunderu).

Dobro a pravda

Inscenácia Daniela Hrbeka má ešte jedného hrdinu – židovského aktivistu a športovca Miloša Dobrého. S Pravdovou sa síce v skutočnosti nikdy nestretli, no ich osudy sú si natoľko podobné, že sa ich režisér rozhodol na javisku spojiť. Prezrádza to napokon aj anglický názov hry The Good („dobrý“) and the True („pravda“). „V českej verzii bola úloha Miloša Dobrého v popredí, v anglickej, naopak, dominuje Pravdová,“ vraví Hrbek. Môže za to najmä skutočnosť, že sa na novom scenári podieľala aj vnučka Hany Pravdovej Isobel, ktorá je sama známou britskou herečkou. „Syna a vnučku Hany Pravdovej som pozval na pražskú premiéru predstavenia Šoa. Isobel, pre ktorú je to, samozrejme, veľmi osobné, následne zatúžila sa na tomto projekte podieľať,“ opisuje začiatky spolupráce Hrbek. Pravdovej vnučka do hry vniesla mnoho autentických postrehov, vďaka nápadnej podobe s babičkou sa stala aj jej ideálnou predstaviteľkou.

V týchto dňoch sú už režisér, Isobel Pravda aj britský predstaviteľ Miloša Dobrého Saul Reichlin v New Yorku. „Pre Isobel je veľkou satisfakciou, že môže aspoň symbolicky splniť aj dávny sen svojej babičky – dostať sa ako herečka do New Yorku,“ dodáva Hrbek. Hru The Good and the True po prvý raz uvedú pred americkou divadelnou kritikou 3. augusta, a to na javisku divadla DR2, ktoré patrí uznávanej producentke a držiteľke niekoľkých cien Tony Daryl Rothovej. V Prahe už predstavenie niekoľkokrát odohrali, radi by sa s ním však na jeseň do Európy vrátili. „To, či predstavenie uvidia aj slovenskí diváci, samozrejme, závisí od toho, či nás niekto pozve,“ vraví režisér. Českú verziu hry predstavili v Bratislave počas vlaňajšieho IX. Festivalu Astorka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #New York #koncentračný tábor #herečka #Hana Pravdová #Isobel Pravda #Švandovo divadlo