Viva Verdi ponúka operu s atmosférou letného festivalu

Môže stáť operný festival na tvorbe jediného skladateľa? Pokiaľ ide o repertoár Giuseppe Verdiho, tak určite áno, tvrdia organizátori festivalu Viva Verdi, ktorý v stredu 6. augusta otvára v Mestskom amfiteátri Trnava svoj historicky prvý ročník. Do budúcnosti si dáva za úlohu každoročne priniesť do slovenských amfiteátrov jedno z diel svetoznámeho talianskeho majstra v celkom novom naštudovaní. Na úvod predstaví Verdiho Johanku z Arku, v talianskom origináli a na Slovensku celkovo po prvý raz v scénickom predvedení. V titulnej úlohe zaznie soprán mladej sicílskej sólistky Clary Polito.

06.08.2014 11:40
Clara Polito Foto:
Sopranistka Clara Polito zaspieva na festivale Viva Verdi titulnú rolu Johanky z Arku
debata

Nezameniteľný Verdi má „na svedomí“ 28 opier. Najmenej toľko ročníkov by teda mohol pred sebou mať festivalový projekt Viva Verdi – Opera Open Air, ktorý v slovenských pomeroch nemá, čo sa týka formy, obdobu. „Začalo ma trochu hnevať, že slovenskí sólisti chodia v lete vystupovať pomaly do každej rakúskej dedinky, ktorá má vlastné operné podujatia pod holým nebom, zatiaľ čo len o kúsok ďalej na Slovensku nič také prakticky nemáme,“ vracia sa k zrodu nápadu na vznik festivalu jeho riaditeľka Katarína Löfflerová. Uvoľnenejšia atmosféra podujatia pod holým nebom je podľa nej ideálnou príležitosťou zoznámiť sa s operou aj pre tých, ktorí sa na ňu dosiaľ neodvážili. „Na festival Viva Verdi určite nemusíte prísť v obleku,“ vraví.

Návštevníci festivalu sa môžu tešiť na premiéru celkom nového scénického naštudovania Verdiho opery o známej francúzskej mučenici. O réžiu sa postaral Michal Babiak. „Čo ma najviac na tejto opere fascinovalo, bola otázka, do akej miery dokáže hrdinka ako Johanka z Arku zaujať aj dnešného človeka. Opera má vyslovene romantickú tému a ja verím, že v kútiku duše je každý tak trochu romantik,“ vraví režisér. O scénickom spracovaní opery, ktoré mal na starosti výtvarník Peter Janků, tvorcovia vopred veľa prezradiť nechcú – neradi by vraj návštevníkov ukrátili o prekvapenie. Najsilnejším vizuálnym prvkom by však malo byť prostredie chrámu, keďže na osud hlavnej hrdinky mala práve viera dôležitý vplyv. „Ak sme pripravení uveriť, že je aj niečo viac, ako tento náš bežný uponáhľaný život, má táto opera určite čím zaujať,“ dopĺňa Babiak.

Okrem pôvabnej talianskej sopranistky v hlavnej úlohe uvidia návštevníci podujatia aj ďalšie osobnosti medzinárodnej opernej scény. V úlohe Giacoma sa predstaví taliansky barytonista Sergio Bologna, americký tenor Evan Bowers sa predvedie ako Carlo VII., rolu Delila prijal slovenský sólista Martin Gyimesi a Talbota odspieva Ondrej Mráz. Pod hlavičkou Viva Verdi odznie Johanka z Arku vždy po 20.30 h v stredu, v sobotu 9. augusta a v utorok 12. augusta v Trnave a v piatok 15. augusta ešte raz v amfiteátri v Nitre. V budúcnosti by radi organizátori dostali festival aj do ďalších slovenských miest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viva Verdi #Giuseppe Verdi #operný festival #open air