Balzerová aj Holubová budú samy na javisku

To najlepšie z divadiel jedného herca prináša do Trenčína na jeseň už roky festival Sám na javisku. Jeho jubilejný 20. ročník sa v bývalom kine Hviezda začne vo štvrtok 11. septembra a potrvá do nedele.

10.09.2014 13:51
film zeny v pokuseni, eliska balzerova Foto:
Hviezdou 20. ročníka festivalu Sám na javisku je Eliška Balzerová.
debata

Festival otvorí Tomáš Plánka z trenčianskej Prvej komornej divadelnej scény so slovenskou premiérou inscenácie Blázon. Organizátori ju opisujú ako monodrámu o chlapcovi, ktorého najbližšie okolie považuje za blázna a on sa považuje za Ježiša. „Hlavný hrdina žije vo svojom vnútornom svete a neuvedomuje si, čo presne sa okolo neho odohráva.“

V piatok sa návštevníci festivalu môžu tešiť na vystúpenie bosnianskeho herca a režiséra Dragana Teśiča. Predstaví sa v monodráme s názvom S kým, s čím do EÚ, ktorá má podtitul S chladnou hlavou alebo holou r…? Takisto v piatok vystúpi aj maďarská herečka Esztella Levko s Lady Macbeth. Večer ukončí koncert amerického lo-fi folkového hudobníka Rickolusa a dua Leto z Česka. Festivalová sobota bude patriť dvom domácim zástupcom. Pavol Seriš, ktorý vo svojom autorskom divadle spája prvky stand-up comedy, pantomímy či tanca, sa so svojimi etudami a skečmi predvedie v predstavení Na ostro! Lucia Siposová príde so Slovenkou na kvadrát, predstavením, ktoré vzniklo pod taktovkou slovinského režiséra Nicka Uppera. Je koncipované ako kabaret a stavia na brechtovskej tradícii angažovaného divadla.

„Tragédia jedného muža o komických výpredajoch, práci, samote a láske v čase krízy.“ Takto charakterizujú organizátori hru Ozveny stien, ktorá je výpoveďou o krízach dnešného človeka. V záverečný deň festivalu sa s ňou predstaví oceňovaný americký herec a scenárista Anthony Nikolchev. V nedeľu o 15. h je pripravené aj predstavenie pre deti Môj dedko je čerešňa, s ktorým vystúpi bábkoherečka Miroslava Čanecká.

Bodku za jubilejným ročníkom festivalu dá Eliška Balzerová s úspešnou láskavou komédiou Můj báječný rozvod. „Eliška Balzerová sa predstaví sama na javisku v osemnástich postavách (napríklad v úlohe Angely Kennedyovej Lipskej, jej manžela Maxa, jeho mexickej milenky, ruskej výpomoci v domácnosti, predavača v sex shope, právnika a ďalších),“ lákajú organizátori na úspešnú inscenáciu, ktorá má za sebou už stovky repríz.

Hoci 20. ročník festivalu Sám na javisku sa oficiálne skončí v nedeľu 14. septembra, jedno „dozvukové“ predstavenie je prichystané aj na október. Volá sa Hvězda a 18. októbra s ním do Trenčína príde Eva Holubová. Hrdinkou jej one woman show je starnúca herečka, ktorá po rokoch strávených v ústraní oblastných divadiel zrazu vďaka televíznemu seriálu ochutná slávu. Text Holubovej priamo na telo napísal dramatik a režisér Patrik Hartl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #divadelný festival #Eliška Balzerová #Sám na javisku #Eva Holubová