Divadelná Chalupka spája ochotníkov s profesionálmi

Mestá Brezno, Hriňová a niektoré obce v breznianskom okrese budú od stredy 17. septembra do piatka dejiskom jubilejného 10. ročníka festivalu Divadelná Chalupka, na ktorom sa stretávajú ochotnícke, detské, mládežnícke aj profesionálne divadelné súbory s predstaveniami pre deti aj pre dospelých. Dopoludnia vo festivalovom programe tradične patria organizovaným predstaveniam pre školy a večery predstaveniam pre verejnosť, respektíve dospelých.

17.09.2014 13:00
Kamila Magálová ako Florence Fosterová... Foto:
Kamila Magálová ako Florence Fosterová Jenkinsová a Marián Geišberg ako St. Clair v komédii Je úžasná!, s ktorou sa na festivale predstaví SND.
debata

Program určený pre verejnosť bude v breznianskom a hriňovskom mestskom kultúrnom stredisku a breznianskej synagóge. Predstaví sa v ňom púchovské divadlo Homo Fuge s hrou Čakanie na Godota, žilinské divadlo Lemniskáta s predstavením Smrť v ružovom, Hriňovské divadlo s hrou Metamorfózy ženy, brezniansky Divadelný súbor Jána Chalupku s hrou Staroba, krajanské srbské Divadlo VHV z Báčskeho Petrovca s inscenáciou Óda na rovinu a tiež Slovenské národné divadlo s predstavením Je úžasná.

Ako za organizátorov uviedol Maroš Krajčovič zo Stredoslovenského osvetového strediska, počas uplynulých deviatich ročníkov sa na Divadelnej Chalupke odohralo 288 predstavení v podaní 60 divadelných súborov zo Slovenska i zahraničia. „Na festivalových pódiách sa predviedli najmä špičkové slovenské neprofesionálne divadlá, ale každý rok sme uviedli aj profesionálnych hostí. Zahrali si aj detské divadlá, mládežníci, predstavilo sa deväť hudobných skupín, konali sa štyri tvorivé dielne a niekoľko výstav. Predstavenia videlo spolu viac ako tridsaťtisíc divákov,“ dodal Krajčovič.

Festival Divadelná Chalupka, s prívlastkom „inšpiratívny“, organizuje Stredoslovenské osvetové stredisko v spolupráci s mestom Brezno, mestom Hriňová, Divadelným súborom Jána Chalupku a Hriňovským divadlom so zámerom podporiť činnosť ochotníckych divadiel a zároveň získať pre ochotníctvo ďalších mladých ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Brezno #Hriňová #Divadelná Chalupka #ochotnícke divadlo