Keď je manželstvo obchodná transakcia

Zlostnej a neznášanlivej Kataríne nevie bohatý padovský šľachtic Minola nájsť ženícha. Mladšia sestra Bianca má množstvo nápadníkov, najskôr však musí niekto požiadať o ruku staršiu sestru. Bude to drzý a po peniazoch bažiaci Petruchio z Verony? Aj tento príbeh rozohráva Shakespeare v brilantnej komédii Skrotenie zlej ženy. Inscenácia, ktorá má v piatok 19. septembra premiéru v nitrianskom Divadle Andreja Bagara, nerieši len večný problém vzťahov medzi pohlaviami.

19.09.2014 14:00
Skrotenie zlej ženy Foto:
Skrotenie zlej ženy má v Nitre premiéru v piatok 19. septembra.
debata

„Zamýšľali sme ju hrať o manipulácii. Nielen medzi mužmi a ženami, ale o manipulatívnosti ako prvku, ktorý v dnešnej spoločnosti dominuje,“ povedal režisér Svetozár Sprušanský. V legendárnej veselohre slávneho alžbetínca objavil aj politickú rovinu. „Manipulácia je aj vo vzťahu otca k dcéram, vo vzťahu k ženíchom, ktorí chcú obe dcéry získať. V ich ponímaní je vzťah viac-menej obchodom, biznisom, dealom, bohapustou obchodnou transakciou. Bohužiaľ, dnes na takomto základe fungujú práve vzťahy ako láska, porozumenie alebo manželstvo. A nielen tieto vzťahy, ale celá spoločnosť,“ pokračoval režisér.

Predlohu skrátil, sprehľadnil príbehové línie a jazyk (preklad Blahoslava Hečka) jazykovo priblížil dnešnému divákovi. Príbeh sa odohráva v polorozpadnutom cirkuse. „Známy shakespearológ Ján Kot písal, žs svet je divadlo a divadlo je svet. My sme to posunuli, že svet nie je ani divadlo, ale polorozpadnutý cirkus, v ktorom máme všetci vopred pridelené úlohy, či už obetí, alebo tých, čo prenasledujú. Jemne, ale sebaironicky je vytiahnutá genderistická línia,“ spomenul Svetozár Sprušanský.

Predstavu cirkusu evokuje aj scéna a kostýmy Alexandry Gruskovej. Aj živá kapela nad šapitom. Hudba Petra Zagara komédiu rytmizuje, vytvára atmosféru a dotvára predstavu o svete, v ktorom sa príbeh odohráva. Hlavné úlohy Kataríny a Petruchia, ktoré si vo skvelej romantickej komédii Franka Zeffirelliho zahrali Elizabeth Taylorová s Richardom Burtonom, zveril režisér Kristíne Turjanovej a Martinovi Nahálkovi. „Netajím, že pre Skrotenie zlej ženy sme sa rozhodli aj kvôli nim. Hodia sa nielen typologicky, ale i hereckými schopnosťami, možnosťou premenlivosti vývoja postáv aj vzájomnej chémii a ladeniu,“ dodal režisér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Nitra #Skrotenie zlej ženy