Keď sa škola stane pascou

Správanie tínedžerov je iba zúfalým výkrikom o pomoc, za ktorým sa skrýva strach, absencia lásky a rodiny. Hovorí o tom hra V pasci z pera britského dramatika Barrieho Keeffea, ktorú naštudoval režisér Martin Hudec.

24.09.2014 14:00
V pasci Foto:
Lukáš Pišta a Zuzana Haasová v hre Pasci.
debata

Hra, ktorá bude mať premiéru v piatok 26. septembra v bratislavskom Spoločenskom dome Nivy, láka na typický britský až čierny humor. Jej ústrednou témou sú medziľudské vzťahy medzi dospelými a mládežou, predovšetkým medzi žiakmi a pedagógmi. „Chceli sme nájsť tému, ktorá bude pútavá aj pre mládež. Práve mladí ľudia sú dnes najťažším publikom. Tým, že ich naučíme chodiť do divadla, vychováme z nich vlastných divákov,“ prezrádza režisér Martin Hudec.

Už samotné herecké obsadenie predznamenáva nevtieravý humor, absurdné situácie a dramatický dej. V komédii V pasci sa predstavia Lukáš Pišta, Zuzana Haasová, Pavol Topoľský a Radovan Hudec.

Hlavnou postavou hry je neúspešný žiak, sužovaný tlakom vydierania zo strany učiteľov a strachom z budúcnosti. Do tejto postavy obsadil režisér Martin Hudec mladého herca Lukáša Pištu. "Nájsť mladého herca, ktorý by postavu zvládol, nie je vôbec jednoduché. Lukáš je môj herecký kolega, s ktorým účinkujem v muzikáli Rómeo a Júlia. Posledných pár rokov si jeho prácu v divadle dobre všímam, uvedomil som si, že táto postava je pre neho šitá mieru, nielen z hľadiska temperamentu, ale aj hereckého prejavu,“ vysvetľuje režisér.

Hoci inscenácie britského dramatika Keeffea nemusia byť slovenskému divákovi známe, hra V pasci mala premiéru pred slovenským publikom už pred sedemnástimi rokmi ako predstavenie študentov Konzervatória v Bratislave.

Martin Hudec v ňom vtedy stvárňoval učiteľa, dnes svoju rolu prenechal svojmu mladšiemu bratovi Radovanovi Hudecovi. Jeho partnerku si v študentskom predstavení zahrala herečka Monika Haasová, dnes jej niekdajšiu úlohu stelesní Haasovej sestra Zuzana. V úlohe riaditeľa školy sa predstaví ostrieľaný Pavol Topoľský.

Hru V pasci budú môcť diváci uvidieť aj v DK Dúbravka, DK Lúky, DK Ružinov, v Hlohovci a Pezinku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inscenacia #Barrie Keeffe #Martin Hudec #V pasci