L+S avizuje 21. festival českého divadla

Cimrmanovcov, Polívkovcov, ale aj novú generáciu českej divadelnej scény ponúkne tradičný jesenný program Štúdia L+S Festival českého divadla. Hostia z českých divadelných scén sa v bratislavskom L+S predstavia od 4. do 14. novembra.

03.10.2014 08:00
DNA, inscenácia, Bolek Polívka Foto:
Bolek Polívka sa v novembri v Bratislave predstaví inscenácii DNA.
debata

Na festival príde sedem divadelných scén a 21. ročník bude sprevádzať výstava českého výtvarníka Petra Písaříka, informovala agentúru SITA PR manažérka Forza Zuzana Čižmáriková. Podľa výkonného riaditeľa Štúdia L+S Pavla Danišoviča ponúka dramaturgia festivalu „aktuálnu vzorku toho najzaujímavejšieho z českej divadelnej scény“.

Festival otvorí v utorok 4. novembra legendárne Divadlo Járy Cimrmana na čele so Zdeňkom Svěrákom. Cimrmanovci prídu do Štúdia L+S so svojou dnes už klasickou hrou Afrika, aneb Češi mezi lidožravci. Hra, ktorá je na programe 4. aj 5. novembra, zavedie diváka na čierny kontinent takmer nedotknutý civilizáciou. Českí cestovatelia sa stretnú s podivným kmeňom ľudožrútov a takmer skončia na jedálnom lístku. Príslušníci tohto kmeňa sú zvláštni dvoma spôsobmi: svojím výzorom a neobyčajnou učenlivosťou.

Nezávislá česká divadelná scéna Buranteatr z Brna vychádza najmä z diel svetových a českých moderných dramatikov. Na Festival českého divadla pricestuje s hrou 39 stupňů od Patricka Barlowa. Barlowova hra vznikla úpravou rovnomenného thrillera Alfreda Hitchocka z roku 1935 a z dobrodružného románu sa tak stala divadelná paródia. Na festivale sa dá vidieť 6. novembra.

Divadelní spolek Kašpar z Prahy príde do Bratislavy s úspešnou hrou Zrada. Hra slávneho anglického autora Harolda Pintera je príbehom milostného trojuholníka, ktorý ale začne naberať celkom inú podobu, ako by sa dalo čakať. Na doskách Eska si v nej 8. novembra zahrajú Jitka Nerudová, Jan Potměšil a Adrian Jastraban.

Bolek Polívka, ktorý pravidelne hosťuje v niekoľkých tituloch Štúdia L+S, príde na festival s čerstvou autorskou novinkou svojho brnianskeho divadla. Privezie v nej aj skvelú herečku, svoju dcéru Annu. Hra DNA, ktorá je na programe 9. novembra, je o generačnom strete otca a dcéry, pričom prežívajú humorné aj vážne situácie všedného dňa. Pričom On je chátrajúci, životom skúšaný muž, rád poúča a pletie sa dcére do života a Ona má pocit, že je paranoidný vrták. Oboch však spája úprimná snaha mať rád.

Strhujúci príbeh na motívy skutočných udalostí Ameriky päťdesiatych rokov ponúkne 11. novembra pražské Divadlo v Řeznické. V hre Johna Logana Červená si to na javisku „rozdajú“ dvaja populárni českí herci Miroslav Etzler a Martin Kraus. Hrdinom je skutočný, autentický, vtedy aj dnes slávny maliar Mark Rothko. K nekompromisnému umelcovi nastúpi o generáciu mladší maliar ako asistent a konflikt sa začína.

S pohľadom na 20. storočie s nadhľadom, humorom a iróniou príde do Štúdia L+S pražské Divadlo na zábradlí s hrou Europeana. Publikum sa môže tešiť na komentár k uplynulému storočiu, v ktorom dôležitú úlohu zohrala vojna, vynález podprsenky aj perforovaného toaletného papiera. Cez humor, iróniu, mystifikáciu i fakty vznikne na scéne bizarné svedectvo o 20. storočí.

Záverečné predstavenie 21. ročníka Festivalu českého divadla bude 14. novembra patriť Divadlu Viola a hre Miloša Horanského Neumím jinak než láskou. Tatiana Vilhelmová sa predstaví v úlohe Boženy Němcovej v inscenácii plnej napätia, vzbury, vášne, vtipu aj poézie. „Ide o ďalší z aktuálnych úspechov Divadla Viola, ktoré prináša martýrium jedného srdca a dvoch osudov pre troch hercov. Manželka, matka, milenka – všetko nadoraz, všetko celou bytosťou, nič napoly,“ priblížila ďalší program festivalu Zuzana Čižmáriková.

Aktuálny 21. ročník Festivalu českého divadla sa koná pod záštitou Veľvyslanectva Českej republiky na Slovensku a s podporou Ministerstva kultúry SR a Ministerstva kultúry ČR.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #L+S #Festiavl českého divadla